2012. december 19.

Tűzdelt pulykamell mustármártással



Remek főétel ünnepi alkalmakra.


Hozzávalók

1 egész pulykamell (1-1,2 kg)
10-12 szelet húsos szalonnaszelet
100 ml húsalaplé

A mártáshoz
2-3 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld
1,5 dl hús- vagy zöldségalaplé
50 ml fehérbor
1 teáskanál mustár
1 kávéskanál durvára őrölt bors
1 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő

Leöblítjük a húst, és hosszában, egymással párhuzamosan három helyen bevágjuk.  Minden hasítékba egy-egy szalonnaszeletet nyomunk. A maradék szalonnával  szorosan körbetekerjük a pulykamellet, és fedeles sütőedénybe vagy jénai tálba helyezzük. Aláöntjük az alaplevet, és lefedve másfél óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve félórát pihentetjük a húst.
A mártáshoz az olajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, felöntjük az alaplével, a borral, a tejszínnel, és pár percet forraljuk. Belekeverjük a mustárt, a borsot, és ízlés szerint sózzuk.
Hozzáadjuk a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és összeforraljuk.
A pulykamellet felszeleteljük, a mártással és krumplipürével tálaljuk.

3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon jól néz ki és valóban méltó az ünnepekre! Mentettem is magamnak. :)

Zsuzsi írta...

"Remek főétel ünnepi alkalmakra."
És remek vacsorára unalmas hétköznapokra. :) Vagy csak úgy.

Borzasztóan megkívántam! :)

Citromhab írta...

Köszönöm!
Nálunk egymás után két hétvégén is elkészült, annyira ízlett mindenkinek:-)