2012. szeptember 20.

Almás kalács




Az Ostoros kalács receptje alapján készült kalács, most nem kakaós, hanem almás töltelékkel.


Hozzávalók 35x15 cm-es formához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
3-3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
½ kávéskanál só
1 tojás

A töltelékhez
1 kg alma
2-3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál búzadara

A kenéshez
1 tojás

Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
Meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat, és lereszeljük. Lassú tűzön a cukorral és a fahéjjal addig pároljuk a reszelt almát, amíg a lé teljes mennyisége el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük a tölteléket.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és három egyenlő részre osztjuk. Egyenként 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk, és befedjük az almatöltelék egyharmad részével, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Az így kapott három rudat összefonjuk, olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és lefedve még 30 percig kelesztjük.
Felverjük a tojást, megkenjük vele a kalács tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

12 megjegyzés:

Csibe írta...

Nagyon de nagyon szeretném!!!

Anazar írta...

De szép! Kérek, kérek!!

Vera írta...

Az ostoros kalácsot már kicsit megvariáltam, spóroltam időt vele.... ezt kipróbálom.... Bizonyára nagyon finom lehet... Köszönöm a receptet... Nem írok szóellenőrzős blogokra, de most mégis kivételt teszek....

Citromhab írta...

Csibe, ha legközelebb sütök, gondolok rád:-)

Anazar, köszönöm!

Vera, nekünk nagyon ízlett így is...persze, ez attól függ ki milyen tölteléket részesít előnyben:-)
A szóellenőrzésről annyit, hogy sokáig én sem moderáltam a megjegyzéseket, de sajnos nem csak jóindulatú emberek vannak...

Blogkonyha írta...

Nagyon szép fonás! Nem sütöttem még ostoros kalácsot, de ki fogom próbálni, annyira könnyűnek látszik!

Culinaria Ungaria írta...

Megsütöttem és nagyon finom lett!!

http://culinariaungaria.blogspot.de/2012/10/gefullter-apfel-hefezopf.html

A tészta is szuper, könnyü vele dolgozni. Köszönöm szépen a receptet!

TOvábbi szép vasárnapot kívánok Neked! Üdv,Krisz! :-)

Unknown írta...

Húsvét szombatján megsütöttem. Hétfő estére maradt egy kis csücsök, ami pont olyan puha volt, mint szombaton. Isteni a tésztája. Biztos kifogom próbálni más töltelékkel is. Köszönöm.

Citromhab írta...

Mónika, örülök, hogy ilyen sikert aratott:-)
Ha ízlett, a kakaós kalácsot is kipróbálhatod, az is hasonlóan puha és foszlós:-)

Zaubertorten írta...

Hü, ilyet rajzolni sem lehet, olyan gyönyörü!!

Unknown írta...

Ilyen finomat még nem ettem pedig ettem már több fajta kalácsot is, de ennek a tésztája olyan mint a felhő, mennyeien finom, könnyű és pihe puha, csodás kalács ,csodás recept, nálunk a bejglinek is ez a tészta alapja már. Csak ajánlani tudom! Köszönöm ezt a csodafinom receptet!

Unknown írta...

A nyakamat rá hogy ez a recept a kalácsok királynője! Mesésen könnyű, és oltári finom! Imádja az egesz család! Már a bejgli recept is stornozva van helyette van mákos kalács! :)

Citromhab írta...

Tímea, örülök, hogy ennyire ízlik:-) Ha kedvet érzel, próbáld ki az oldalon lévő többi kalácsreceptet is, azok is hasonlóan finomak:-)