2012. március 31.

Mákos-citromos habcsóktorta






Ismét egy habcsókos desszert, ezúttal mákkal és kandírozott citrommal.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához

A lapokhoz
5 tojás fehérje
25 dkg porcukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál citromlé
egy csipet só

A krémhez
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dkg cukor
5 dkg darált mák
fél citrom leve és héja
1 kávéskanál vaníliakivonat

A kandírozott citromhoz
2 bio citrom
20 dkg cukor
víz

Két-három nappal korábban elkészítjük a kandírozott citromot. Megmossuk és 3-4 mm vastagságúra szeleteljük a gyümölcsöt.  Kis méretű lábosba mérjük a cukrot, és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Beletesszük a citromkarikákat, és lassú tűzön főzzük őket, amíg a sárga héj és az alatta lévő fehér rész is áttetszővé nem válik. Szűrőkanállal rácsra szedjük a szeleteket, hogy lecsurogjon a felesleges szirup. Ezután kristálycukorba forgatjuk, és szobahőmérsékleten egy-két napig szárítjuk.
A lapok sütéséhez 150 fokra melegítjük a sütőt. Kemény habbá verjük a tojások fehérjét a citromlével, hozzáadjuk a porcukrot, sót, keményítőt és a vaníliakivonatot. Habverővel még 4-5 percig verjük, amíg szilárd, kemény habot  kapunk.
Három darab 18 cm átmérőjű kört rajzolunk sütőpapírra - a tepsi méretétől függően legfeljebb 2 fér el egymás mellé. Tepsire emeljük a papírt és egyenletesen elosztjuk a körökben a habot. Addig sütjük, vagy inkább szárítjuk, amíg repedések nem jelennek meg a lapok oldalán. Kihűtjük a lapokat.
A krémhez lazán felverjük a tejszínt - ügyeljünk rá, hogy ne legyen kemény. Hozzáadjuk a mascarpone-t, a cukrot, a mákot, a fél citrom levét és héját, a vaníliakivonatot, és simára keverjük.
Megtöltjük a lapokat a krémmel, és kandírozott citrommal díszítjük.

5 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon jól néz ki!!!!

Édeskonyha írta...

Ez ÁLOMSZÉP!

Éva írta...

Csak ámulok hogy mennyire jól néz ki!Nagyon finom lehet.Nagyon jó lenne megkóstolni, de számomra még újdonság és nem merek belefogni ebbe a tojásfehérjés tortába.Pedig nagyon csábítóan hat rám!:-)

Blogkonyha írta...

Ilyen szépen lehet szeletelni!? Nagyon kellemes lehet! Csodás torta!

Citromhab írta...

Vicuska, Édeskonyha, köszönöm!

Éva, sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolod. Bátran vágj bele, szinte elronthatatlan:-)

Krisz, igen, nagyon jól szeletelhető.