Nagyon régi, jól bevált recept, a töltelékben a mákot dióval helyettesíthetjük.
Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez
A tésztához
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
17 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
4-5 evőkanál tej
A töltelékhez
25 dkg darált mák
10 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 dl tej
2 tojás fehérje
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk.
A töltelékhez a darált mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.
A tésztát kettéosztjuk és egy-egy tepsi méretű lapot nyújtunk.
Vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk az egyik lapot, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal.
180 fokra melegített sütőben sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék is teljesen átsült.
33 megjegyzés:
Extra mák töltelékkel!:-)Szeretném!:-)
Szuper recept. Milyen szabályos szeleteket vágtál, szerintem mm-re pontosan egyformák. ;DDDD
Látom nem sajnáltad belőle a mákot :-)) Csinoskák!!
Nelli, én is szeretem, néha meggyet is teszek a töltelékbe, úgy még finomabb.
Petra, köszönöm. Nem mértem, de lehet:-))))
Anazar, ennyit ír a recept, de nem tömény, mert a töltelék tulajdonképpen egy mákos kevert tészta.
Gyönyörű! Az egyszerűségében, nagyszerű!!
Tényleg tökéletes mértani kockákat vágtál, talán lézervágót használsz?
Imádom a mákos sütiket, nekem is van egy kedvenc kockám! Tegnap sütöttem éppen egy új mákos sütit, de nem vállalható így újra nekiveselkedem majd. :)
Csodaszép, sajnos az ízét nem érzem, de azért lehet sejteni. Viszont a látvány!!!!
Nagyon szép, guszta! Milyen vastagon van benne a mák.Nekem is van egy ehhez hasonló receptem , de még nem próbáltam ki, pedig nagyon szeretem a mákos sütiket!
Nagyon guszta!! Nekem jöhetne akár mákkal, akár dióval, imádnám mindegyik változatot.:))Még szüretelni is elmennék egy-két szeletkéért.
Ez fantasztikusan néz ki! El is viszem a receptjét, a férjem mákimádó, úgyhogy neki ez tuti be fog jönni. :))
Nekem a mákos jönne be ,de lehet egy két szelet diós is beleférne...eddig csak almás pitét csináltam hasonló tésztából...
Illéskrisz, köszönöm.
Barbi, nincs lézervágóm, csak szemmértéket használok:-)
Éva, ez a vastag töltelék nem csak mákból áll, a sütőpor emeli ilyen magasra.
Gizi, köszönöm. Ebben a hőségben inkább ne kívánkozz szüretelni:-)
Szemi, köszönöm.
Vanocska, én is a mákra szavazok:-)
Nagyon finom!Megsütöttem és mindenkinek ízlett.
Névtelen, örülök, hogy ízlett:-)
Imádom, ha jó sok vastag a mák töltelék
Már régen látogattunk egymás blogján...de amikor megláttam ezeket a gyönyörü mákos szeleteket, a nyálam csorgott!
Nagyon sikeres, perfekt, és kimondottan szép is...nem beszélve hogy mennyire finom. Én imádom akármilyen féle mákos süteményt, pláne a kalácsot, ez még annál is finomabb:DDD
xoxo
Bianka, :-)
Elisabeth, én látogatlak Téged, még ha ritkán fűzök is megjegyzést a posthoz:-)
Igen, ez tényleg finom süti és nagy előnye a kaláccsal szemben, hogy jóval egyszerűbb elkészíteni:-)
Elkészült,nagyon finom lett,bár én aki imádja a mákot nem is lehet más a véleményem...legközelebb rakok bele meggyet is
Vanocska, örülök, hogy ízlett, meggyel még finomabb lesz:-)
Imádom ami mákos, és ami ilyen vastag töltelékes. A szabályos kockáid lenyűgöznek!:)
Én - pusztán - gratulálok hozzá! Minden mákosat szeretek, bármilyen gyümölccsel - én eleve meggyel készítem :)
Kedves Citromhab!
Mennyi ideig sütötted, vagy ha Valaki válaszolna, aki megsütötte? Elég rosszul süt a sütöm, ezért jó lenne tudni a sütés idejét, h tudjak hozzá igazodni. Előre is köszönöm a válaszod!
Rózsa, 180 fokon 30-40 perc a sütési idő, de mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e.
Hálásan köszönöm ezt a remek villám választ Minden jót kívánok, Rózsa
Nem kell-e a tésztát egy kis időre a hűtőbe tenni?
Nem kell hűtőbe tenni.
Én egyből dupla adagot csináltam és nem bántam meg nagyon finom, mindenkinek izlett. Köszönöm a receptet! :)
Én legelőszőr betettem amígy a tölteléket készítettem és a dermedt tészta össze vissza töredezett. Nem lehetett dolgozni vele. Ne tedd hűtőbe :D
Nem a mák olyan sok,van benne 10 dkg liszt és sütőpor,amitől az egész olyan soknak tűnik.Persze ettől még finom.
Próbáld ki a liszt helyett 2 db almát belereszelve
Elkeszitettem!
Fincsire sikerult a baj csak hogy tul hamar fogyott el
December 5-én sütöttem meg, úgyhogy a Mikulásnak a pohár tej mellé ebből tettünk egy tányérkába. Elfogyott, úgyhogy ízlett a Mikulásnak is! Jó sok csokit kaptak az unokák cserébe :). Kis eltéréseket alkalmaztam, mert nem volt minden itthon. Tökéletes lett így is! Ezeket a recepteket szeretem, mert lehet helyettesíteni, itt-ott kicsit eltérni, mégis fantasztikusan finom sütit sikerül sütni. Köszönöm!
Nagyon finom lett ünnepi
Megjegyzés küldése