2011. június 8.

Feketeerdő pohárkrém




Hozzávalók 6 (2,5 dl) pohárhoz


A piskótához
2 tojás
8 dkg cukor
1 evőkanál olaj
7,5 dkg liszt
1 teáskanál kakaópor
késhegynyi sütőpor

A meggyszószhoz
50 dkg meggy
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál étkezési keményítő

A tejszínhabhoz
3,5 dl tejszín
5 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé

A tetejére 
csokireszelék


Egy 24 cm-es tortaforma vagy egy kisebb méretű tepsi alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a kakaóport és a sütőport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
15-20 perc alatt megsütjük.
A meggyszószhoz a gyümölcsöt (mirelit is jó) a cukorral felforraljuk, majd lassú tűzön 8-10 percig főzzük. A keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk, a meggyhez öntjük és besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk. Egyharmad részt kiveszünk belőle egy másik tálba. Utóbbihoz adjuk a gőz felett megolvasztott csokoládét, és habverővel összedolgozzuk.
Ha mindennel elkészültünk, jöhet a rétegezés.
A piskótából apró darabokat tépkedünk,ez megy a pohár aljába. Meglocsolhatjuk cseresznyepálinkával, de ha gyerekek is kapnak belőle, inkább hagyjuk el ezt a műveletet.
A piskótára kerül egy réteg tejszínhab, erre pedig a meggy. Újabb piskótaréteg,  majd csokoládés tejszínhab és újra meggy. Végül tejszínhabbal zárunk, amit csokireszelékkel és egy szem meggyel díszítünk.
Fogyasztás előtt alaposan behűtjük.


9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon-nagyon guszta! Azt már nem is írom hogy szívesen megenném mert az csak természetes!

Ottis írta...

Biztos finom, nagyon guszta!

ChezSandra írta...

huhh de el tudnám képzelni a mai nap után...

szuperül néz ki!!!

Gesztenye receptjei írta...

Citromhab!
Annyira jól néz ki, hogy kedvem lenne megkóstolni:-))
A fotó is nagyon tetszik:-))

Gizi írta...

CSODÁLATOS!!!:)

Adél írta...

Mesés ez a desszert.

Bianka írta...

Juj nagyon jóóóó

Blogkonyha írta...

De guszta! Írtó finom lehet! Most este a TV elé jól jönne egy kehely...

Elisabeth írta...

Másodszor küszködök a kommentál küldésével...ez a Google megbolondit!
Imádom a gyönyörü fekete erdély desszertedet, csoda szép a prezentáció, és széditő finom lehet a tejszin, és csokoládé reszelt darabkákkal:DDD