2025. november 21.

Ecetes torma


 

A tormáról tudni kell, hogy magas mustárolaj tartalma miatt, aminek amúgy számos jótékony hatása is köszönhető (lásd később), zárt térben kb. feldolgozhatatlan. 
Emiatt sokan nem is vállalkoznak rá, ehelyett inkább leemelik a boltok polcairól a kész terméket. 
A rossz hír az, hogy ez a nagyipari torma sem ízben, sem hatásában nincs még köszönőviszonyban sem a magunk készítette, frissen reszelt csodával...Hiába, na, a jó dolgokért időnként áldozatokat kell hoznunk.
Szóval, az időjárásnak megfelelően beöltözve, megtisztítjuk a gyökereket, amit leggyorsabban és legkisebb veszteség mellett, egy zöldséghámozóval tehetünk meg.
Ezután leöblítjük és 6-8 cm hosszúságú, ceruzavastagságú darabokra szeleteljük. Ezeket aztán elektromos húsdarálón (lehet kézi is, de azt első alkalom után biztos, hogy elfelejtjük) ledaráljuk.
Amint ezzel megvagyunk, az alábbi levet ráöntjük, elkeverjük és kisebb üvegekbe nyomkodjuk.

Fél kg reszelt/darált tormára számolva:

2,5 dl víz
75 ml 10%-os ecet
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
késhegynyi borkén

A jótékony hatásai pedig:

A tormában található mustárolajok erős antibakteriális és gombaellenes hatásúak.
A népi gyógyászatban a légúti fertőzések egyik leggyakrabban és leghatásosabban bevetett szere, mert tisztítja az orr- és arcüregeket. 
Magas C-vitamin-tartalmának és antioxidáns vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert és a szervezet védekezőképességét.
Emellett serkenti az emésztést, fokozza a gyomornedv-termelést, javítja az emésztést és enyhe epehajtó hatású.
A torma fokozza a vizeletkiválasztást, és antibakteriális anyagai révén segíthet például húgyúti fertőzések megelőzésében vagy kiegészítő kezelésében.
Gyulladáscsökkentő hatását hagyományosan borogatásként is használták pl. reumás fájdalmakra, bár ebben a formában óvatosan kell bánni vele, mert irritálhatja a bőrt.

Nincsenek megjegyzések: