2019. december 22.
Karamelltorta grillázzsal
Elronthatatlanul egyszerű torta, de a karamell kedvelőinek biztos, hogy az egyik kedvence lesz :-)
Hozzávalók 24 cm-es tortához
A tésztához
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
csipet só
10 g szódabikarbóna
5 dkg vaj
1 tojás
tej (amennyit felvesz)
A krémhez
20 dkg cukor
6 dl tej
8 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál vaníliakivonat
25 dkg vaj
5 dkg porcukor
A grillázshoz
10 dkg cukor
3 dkg őrölt dió
A tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk és négy egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztagombócból egy-egy 24 cm átmérőjű kört nyújtunk és sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk, felöntjük 5 dl tejjel és megvárjuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne.
Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet, amiben előzőleg feloldottuk a keményítőt és a vaníliát.
Sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
A vajat a cukorral kihabosítjuk, csomómentesre keverjük a karamelles résszel és megtöltjük vele a tortalapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon a krémből.
A grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, belekeverjük a diót és gyors mozdulatokkal egy tepsibe terített sütőpapírra öntjük és nagyjából elsimítjuk.
Ha teljesen kihűlt, kisebb darabokra törjük és a torta tetejére szórjuk.
Hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük a süteményt, hogy teljesen átpuhuljon.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése