2015. november 16.

Hortobágyi húsos gombóc





Hortobágyi húsos palacsinta mintájára készül, csak itt a palacsinta helyett gombócokba kerül a töltelék.


Hozzávalók 6 személyre

A tésztához
1 kg krumpli (tisztítva mérve)
30 dkg liszt
1 evőkanál só

A töltelékhez
1/2 kg csirkemellfilé
3-4 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 TV paprika
1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 dl tejföl
1/2 dl tejszín

Először a paprikás csirkét készítjük el. Az apróra vágott hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, 2 dl vízzel felöntjük, majd rátesszük a felkockázott húst.
Sózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.
A csirkehúst kiszedjük a léből és félretesszük. A mártáshoz a szaftot leszűrjük vagy botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, ha szükséges még sózzuk. A húst apróra vagdaljuk,
2-3 evőkanálnyi paprikás mártást adunk hozzá és elkeverjük.
A tésztához a krumplit egészben megfőzzük, lehúzzuk a héját és összetörjük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk.
Lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk és nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát. Mindegyik négyzet közepébe egy teáskanálnyit teszünk a töltelékből majd gombócokat formázunk belőlük.
Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízbe eresztjük és takarék lángon addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
Szűrőkanállal tálba szedjük a gombócokat, 1-2 evőkanál olajjal összeforgatjuk, majd a mártással leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: