2015. március 14.

Deák torta







A március 15.-ei hétvégén mi más is lehetne a desszert, mint egy finom Deák torta.
A receptért hálás köszönet Aledának.

Ha megfelelő étkezési keményítőt (pl. kukorica) használunk, gluténérzékenyek is fogyaszthatják a tortát!

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A piskótához
6 tojás
15 dkg cukor
1 evőkanál olaj
12 dkg étkezési keményítő
6 dkg őrölt mandula
1 citrom reszelt héja
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez
4 dl víz
1 dkg instant kávé
15 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
4 dl tejszín
1 csomag habfixáló

A díszítéshez
szeletelt mandula
kávészemek


A krémmel kezdünk. Az instant kávét, a keményítőt és a cukrot feloldjuk a vízben, majd kevergetve addig melegítjük, amíg pudingsűrűségű nem lesz. Kihűtjük. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, hozzáadjuk a kávés krémet és az egészet habverővel jól összedolgozzuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk.
A piskótát egy lapban is süthetjük, de én három részre osztottam a hozzávalókat, és három lapot sütöttem. Így egyenletesebb a vastagságuk,és őszintén szólva, nem is vagyok túl ügyes a tortalapok felvágásában.
Az egész tojásokat a cukorral, a sóval és a citromhéjjal alaposan felverjük. Beleöntjük az olajat, végül pedig beleforgatjuk az előzőleg összevegyített mandulát, keményítőt és sütőport.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát és 180 fokon megsütjük.
Ha egyben sült a piskóta, keresztben három egyenlő vastagságú lapra vágjuk.
A krém háromnegyed részével megtöltjük és bevonjuk a tortát. A maradék krémet habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk a torta tetejére.
Mandulaszeletekkel és kávészemekkel díszítjük.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Hmmm... kávés! Bármikor jöhet, nagyon guszta!