Az almás kalács receptje alapján készült kalács. A tej egy részét tejszínre cseréltem, így még foszlósabb és teltebb ízű lett.
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1,7 dl tej
1 dl tejszín
2 dkg vaj
1 tojás
3 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
5 dkg csokoládélencse
A kenéshez
1 tojássárgája
1 teáskanál tej
Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, végül hozzáöntjük a megkelt élesztőt is. Addig dagasztjuk, amíg sima és fényes nem lesz a tészta felülete. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és két egyenlő részre osztjuk. Egyenként 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőlük. Megszórjuk csokilencsével, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Az így kapott két rudat összefonjuk, olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és lekenjük vele a kalács tetejét. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
1 megjegyzés:
Gyönyörű kalács-hullámok! És a belseje! Tökéletes! Perfecto...
Megjegyzés küldése