2013. október 25.

Meggyes virágok




Hozzávalók

A tésztához
60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
6 dkg cukor
1 csapott kávéskanál só
2 evőkanál olaj
1 tojás
3,6-3,8 dl tej
reszelt citromhéj

A töltelékhez
15 dkg magozott meggy
1-2 evőkanál cukor
csipetnyi fahéj
1 kávéskanál étkezési keményítő

A kenéshez
1 tojás

A meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, takarékra vesszük a lángot és 5-8 percig főzzük a gyümölcsöt.
A keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, a meggyhez öntjük és az egészet besűrítjük. Langyosra hűtjük.
Az élesztőt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve, langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük, kicsit átdolgozzuk, azután újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 10 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócokat formázunk belőlük.
Mindegyik gombócból kb. fél cm vastagságú kerek lapot nyújtunk és a képen látható módon bevagdossuk őket.
A szirmok sarkait alul összecsípjük és kicsit megformázzuk.




Letakarva 10-15 percet kelesztjük a virágokat, majd lisztbe mártjuk a nyújtófa végét, és a közepükbe mélyedést készítünk vele.
A szirmokat lekenjük a felvert tojással, közepükbe töltjük a meggyet és 190 fokos sütőben megsütjük a péksüteményt.

2 megjegyzés:

Piroska írta...

Milyen szép lett! Már azt hiszem, hogy nem lehet újat kitalálni, de amint látom mindig lehet.

Okki írta...

Nagyon szép, tetszik! Megjegyzem ezt a formázást, egy nap elkészítem. :)