2012. május 18.

Cseresznyés-túrós kelt pite




Már érnek a korai cseresznye fajták, amik még nem túl zamatosak és apróbb szeműek, de később, ha megjelennek a ropogós és édes cseresznyék, mindenképp érdemes kipróbálni ezt a pitét.

Hozzávalók: 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 tojás
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
3,5 dl tej
6 dkg cukor
csipetnyi  só
reszelt citromhéj

A töltelékhez 
25 dkg magozott cseresznye (esetleg meggy )
10 dkg túró
3 dkg cukor
fél kávéskanál vaníliakivonat


Langyos tejben kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a tészta többi hozzávalóit, végül hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejet. Fakanállal elkeverjük, majd kidolgozzuk a tésztát, amíg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától. Fakanál helyett dagasztógépet is használhatunk.
Olajjal vékonyan kikent tepsibe simítjuk a tésztát, tetejére szórjuk a cukorral és a vaníliával elkevert túrót, és kirakjuk a cseresznyével. Fóliával lefedve duplájára kelesztjük. 
200 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a teteje is meg nem pirul.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


6 megjegyzés:

mariam írta...

Hát ez igazán gusztusos!:-)

Blogkonyha írta...

Nagyon finom süti, nyáron gyakran van nálam is! Szerintem meggyel és cseresznyével a legfinomabb! :o) Guszta!

Zitus írta...

Khm...ez annyira guszta,hogy most dagasztottam be az enyémet,igaz málnával:)))
Nagyon nagyon guszta:)
Alig várom,hogy kisüljön:)

Citromhab írta...

Mariam, köszönöm!

Krisz, még szilvával is érdemes kipróbálni.

Zitus, köszönöm és remélem ízlett:-)

Zitus írta...

Ízlett-e??,Jajj nagyon:)))
Gyakran lesz ez terítéken már látom..:D
http://zituskorcsok.blogspot.com/ íme :D

Citromhab írta...

Zitus, de örülök, hogy ízlett:-))