A Gundel étterem saját receptjei közül talán a Gundel palacsinta a legismertebb. Egy könnyebb fogás után desszertként, de akár önállóan, második fogásként is kínálhatjuk.
Hozzávalók 12 darabhoz
A palacsintatésztához
30 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál cukor
egy csipet só
4 dl tej
1 dl szódavíz
A diótöltelékhez
25 dkg darált dió
12 dkg cukor
2 dl tej
2 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
A csokoládéöntethez
150 g étcsokoládé
20 g kakaópor
300 ml tej
3 tojássárgája
20 g liszt
1 evőkanál rum
A tálaláshoz
porcukor
Csomómentesre keverjük a tészta hozzávalóit, és olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben 12 palacsintát sütünk.
A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a citromhéjjal, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot.
Az öntethez simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel. Felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét. Vékony sugárban hozzáöntjük a tojást és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Nem forraljuk fel, nehogy kicsapódjon a tojás!
Végül rummal ízesítjük.
Megtöltjük a palacsintákat a diós töltelékkel, azután félbe, majd negyedbe hajtjuk, és tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást.
Forró csokoládéöntettel és porcukorral tálaljuk.
Pető Gyula mesterszakács receptje alapján
7 megjegyzés:
Szuper guszta! Nekem mindig kicsit tömény volt a Gundel palacsinta, de azért szívesen lelopnék egyet erről a képről ;)
Nagyon szép! Szeretem.
Hm...de guszta! Magam elé húznám az egész tálat...:o)
Nagyon szeretjük, finom a dióval és csokiöntettel! Guszta nagyon! :)
Édeskonyha, nekem is elég tömény, de néha-néha jólesik:-)
Krisz, Hankka, köszönöm:-)
Nagyon gusztusos, gratulálok. A 200 g liszt nem túl sok az öntetbe?
De igen, egy nullával többet írtam. Javítottam, köszönöm:-)
Megjegyzés küldése