2012. szeptember 30.

Fordított körtetorta





Bővelkedünk az őszi gyümölcsökben, ez a legjobb alkalom arra, hogy süssünk egy finom, fűszeres körtetortát.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

3 nagyobb érett körte

A karamellsziruphoz
7 dkg vaj
20 dkg barna cukor
2 evőkanál tej
1 teáskanál fahéj
vanília

A tésztához
2 tojás
15 dkg cukor
50 ml olaj
2 dl tej
csipet só
25 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor

Meghámozzuk a körtéket, eltávolítjuk a magházukat, és felszeleteljük.
Sütőpapírral béleljük a tortaformát úgy, hogy a réseket befedjük a papírral, különben sütés közben kifolyik a karamellszirup.
180 fokra melegítjük a sütőt.
Lábosba mérjük a szirup hozzávalóit és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről, és még melegen a tortaforma aljába simítjuk. Kirakjuk a felszeletelt körtével.
A tésztához habverővel felverjük a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sót. Végül kisebb adagokban a lisztet is beleszórjuk, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport, és csomómentesre keverjük.
Ráöntjük a körteszeletekre a masszát, elsimítjuk.
35-40 perc alatt - vagy amíg a közepe is teljesen meg nem szilárdul (tűpróba!) - megsütjük a tortát.
Langyosra hűtjük, majd óvatosan tortatálra borítjuk.

2012. szeptember 20.

Almás kalács




Az Ostoros kalács receptje alapján készült kalács, most nem kakaós, hanem almás töltelékkel.


Hozzávalók 35x15 cm-es formához

A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
3-3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
½ kávéskanál só
1 tojás

A töltelékhez
1 kg alma
2-3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál búzadara

A kenéshez
1 tojás

Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
Meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat, és lereszeljük. Lassú tűzön a cukorral és a fahéjjal addig pároljuk a reszelt almát, amíg a lé teljes mennyisége el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük a tölteléket.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és három egyenlő részre osztjuk. Egyenként 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk, és befedjük az almatöltelék egyharmad részével, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Az így kapott három rudat összefonjuk, olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és lefedve még 30 percig kelesztjük.
Felverjük a tojást, megkenjük vele a kalács tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

2012. szeptember 17.

Csokoládés panna cotta torta - Segítsüti 2012




Mától indul a már hagyományosnak számító jótékonysági Segítsüti akció!

30 gasztroblogger  alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.

Az idei támogatott az Őrzők Közhasznú Alapítvány
Az aukción befolyt összegből egy speciális intenzív gyermekágyat kaphat a Tűzoltó utcai Gyermekklinika megújuló intenzív osztálya.

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2012. szeptember 17.-től szeptember 20.-án 16:00 óráig.

Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire és utána ajándéktárgyaira, hogy a süti most is sokat segíthessen!!

Idén én egy csokoládés panna cotta tortával készültem az alkalomra.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához

25 dkg liszt
1 tojás
6 dkg cukor
13 dkg vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A töltelékhez
1 l tejszín
6 dkg kakaópor
15 dkg cukor
2 dkg zselatin
vanília

A tetejére
csokoládéreszelék

Az oldalára
1-2 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg krokant

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és belesimítjuk a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
(Célszerű sütőpapírral bélelni, és megtölteni sütőgyönggyel vagy száraz babbal, lencsével, stb., és úgy sütni, akkor biztosan nem dől be az oldala sütés közben)
Langyosra hűtjük, majd óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát és alját, a kisült lapot pedig tortatálra helyezzük és újra körbevesszük a tortagyűrűvel.
Kevés hideg vízbe áztatjuk a zselatint. Kb. 2 dl tejszínben elkeverjük a kakaóport, a cukrot és a vaníliát. A maradék tejszínhez keverjük a kakaós masszát, és az egészet felforrósítjuk.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a beáztatott zselatint. A kisült tésztába öntjük a tejszínes-csokoládés tölteléket, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta oldalát vékonyan bekenjük baracklekvárral, majd bevonjuk krokanttal.
A torta tetejét csokireszelékkel díszítjük.





2012. szeptember 14.

Szilvás sült túrótorta







Ezt a tortát feltétlen ajánlom kipróbálásra, akár szilvával, akár más gyümölccsel vagy gyümölcs nélkül is.



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
25 dkg liszt
1 tojás
6 dkg cukor
13 dkg vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A töltelékhez
50 dkg krémes túró
8 dkg étkezési keményítő
20 dkg cukor
50 dkg tejföl
2 tojás
1 kávéskanál vaníliakivonat
8-10 szilva
1 evőkanál cukor
½  kávéskanál fahéj

Félbevágjuk a szilvákat, eltávolítjuk a magokat, majd megszórjuk az egy evőkanál cukorral és a fahéjjal. Elkeverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órát hűtőben pihentetjük.
A tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. Lisztezett munkafelületen kör alakú lapot nyújtunk a tésztából, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalát is befedjük a tésztával.
Körben kirakjuk a tésztalapot a cukrozott, fahéjas szilva felével.
Kikeverjük a túrótöltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A töltelék tetejére kerül a szilva másik fele.
170 fokos sütőben 70-80 percig sütjük, vagy amíg a töltelék teljesen meg nem szilárdul.
Langyosra hűtve szeletelhető.

2012. szeptember 7.

Őszibarackos túrótorta




Az idei szezon utolsó friss barackkal készült süteménye.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A tésztához
25 dkg liszt
6 dkg cukor
1 tojás
13 dkg vaj
1 csapott kávéskanál sütőpor
csipetnyi só

A töltelékhez
75 dkg túró
18 dkg cukor
1 evőkanál búzadara
vanília
reszelt citromhéj
4-5 nagyobb őszibarack
1 teáskanál étkezési keményítő

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük.
Meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk az őszibarackot. Rászórjuk a keményítőt, és lazán összeforgatjuk vele a gyümölcsöt.
Sütőpapírt terítünk a tortaforma aljába.
Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk a tésztát, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalát is befedjük a tésztával.
Elkeverjük a túrót, a búzadarát, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, majd a tésztára simítjuk.
A töltelék tetejére rakjuk az őszibarackszeleteket, és 200 fokra melegített sütőben megsütjük a tortát.
Langyosra hűtve szeleteljük.
Megszórhatjuk porcukorral, de ez el is maradhat.

2012. augusztus 29.

Skót zsemle




Vége a kánikulának, be lehet izzítani a sütőket, pl. egy finom péksütemény elkészítéséhez.


Hozzávalók

45 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 dl tej
140 ml víz
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor

A tetejére
2-3 evőkanál tej
liszt

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót, és a langyos vízzel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd  zsömléket formázunk belőlük. Nyújtófával mindegyiket 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20-30 percet pihentetjük.
Megkenjük a tésztakorongok tetejét tejjel, lisztbe mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsömlék tetejét, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

2012. augusztus 25.

Nizza saláta




Akár még ebédre is elkészülhet ez a saláta, de vacsorára is tökéletes, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók 4 személyre

1 fej saláta
15-20 dkg zöldbab
1 kis üveg (230 g) magozott, fekete olívabogyó
4 tojás
1 doboz tonhalkonzerv
2-3 paradicsom

A vinaigrette mártáshoz
30 ml olívaolaj
20 ml fehérborecet
1 teáskanál magos mustár
só, bors

Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldbabot, majd leszűrjük. Keményre főzzük a tojást, a héját eltávolítjuk, majd negyedekbe vágjuk.
A salátát több vízben megmossuk, majd apróbb darabokra tépkedjük, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldbabot, a felkockázott paradicsomot, az olívabogyót és a tonhalat. A mártás hozzávalóit kikeverjük, ráöntjük a salátára, és lazán összeforgatjuk. Tetejére tesszük a tojásszeleteket, és tálaljuk.

2012. augusztus 22.

Juhtúrós derelye




Tipikusan felvidéki étel, nálunk a tésztafélék képzeletbeli versenyében biztosan dobogós lenne.

Hozzávalók 6 személyre

50 dkg liszt
70 dkg krumpli
1 csapott evőkanál só
20 dkg juhtúró
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl


Megtisztítjuk és kockára vágjuk a krumplit, majd puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet és egészen pépesre törjük. Négy evőkanálnyi mennyiséget tálba mérünk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.
A maradék krumplipüréhez keverjük a juhtúrót, ízlés szerint sózzuk. Félretesszük, ez lesz a töltelék.
Felkockázzuk és lábosban ropogósra sütjük a szalonnát.
Kétfelé vesszük a tésztát, és lisztezett munkafelületen 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk mindkét gombócot.
Derelyevágóval vagy éles késsel 8-9 cm-es csíkokra vágjuk a tésztát. A tésztacsík egyik oldalára, kisebb távolságra egy-egy kávéskanálnyi tölteléket halmozunk. Ráhajtjuk a tészta másik oldalát, kézzel jól körbenyomkodjuk, és feldaraboljuk.
Lobogó sós vízben, több adagban kifőzzük a tésztát. Egy adag főzési ideje 3-4 perc. Szűrőkanállal tálba szedjük a kifőtt derelyét, kevés olajat öntünk rá, hogy ne tapadjon össze. Ha zsírosabb szalonnát pirítottunk, ennek a zsírja is tökéletes erre a célra.
Enyhén sós tejföllel meglocsolva, és sült szalonnakockákkal megszórva tálaljuk az ételt.

2012. augusztus 18.

Zöld teás mojito




Hűsítő ital, alkoholos vagy alkoholmentes változatban is készíthető.


Hozzávalók

1,3 l víz
1 zöld tea filter

Poharanként
2 evőkanál mentaszirup
3 cl fehér rum
2-3 zöld citromszelet
mentalevél
jégkocka

A mentasziruphoz
1 dl víz
13 dkg cukor
egy marék mentalevél
pár csepp citromlé

Először a mentaszirupot készítjük el. Lábosban forrásig hevítjük a vizet, a cukrot, a kisebb darabokra tépkedett mentalevelet és a citromlét. Forrástól számítva még 1-2 percig, vagy amíg a cukor teljesen el nem olvad, gyöngyözve forraljuk. Sűrű szövésű szitán vagy gézen átszűrjük a szirupot, és kihűtjük.
A vízből egy teafilter felhasználásával teát főzünk, majd behűtjük. 2-2,5 dl-es pohár aljába mérjük a mentaszirupot és a rumot. Beleszórjuk a mentaleveleket, a kisebb darabokra vágott zöldcitromot, a jégkockákat, és felöntjük a teával.
Az alkoholmentes változatnál elhagyjuk a rumot, enélkül is finom, hűsítő italt kapunk.
A mentaszirupot más italhoz vagy desszertekhez is használhatjuk, hűtőben tárolva sokáig eláll.

2012. augusztus 11.

Sally Lunn's bun




Sally Lunn francia bevándorlóként érkezett Angliába több, mint 300 évvel ezelőtt. Bath városában nyitotta meg pékségét, ami a mai napig üzemel, és töretlen népszerűségnek örvend.
Sally Lunn történetéről itt olvashatunk bővebben.

Tavaly én is jártam itt, mondhatom, egy igazi gyöngyszem ez a boltocska. Maga az épület Bath egyik legrégebbi háza, ma is őrzi a több száz évvel ezelőtti kor hangulatát.


Hozzávalók 16 cm átmérőjű, 8-10 cm magas kerek formához

35 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
70 ml tejszín
3 dkg vaj
2 evőkanál cukor
fél kávéskanál só
fél citrom reszelt héja

A mázhoz
1 evőkanál tej
1 kávéskanál cukor

A töltelékhez
2 dl zsíros tejszín
4 dkg cukor

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóhoz öntjük, és kelt tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.  Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, nagyobb gombócot formázunk belőle, és a sütőpapírral bélelt sütőforma közepébe helyezzük.
Erre a célra egy kisebb, a megadott méreteknek megfelelő fazék ( műanyag részek nélkül! ) tökéletesen megfelelő.
Lefedjük a tésztát, és addig kelesztjük, amíg el nem éri az edény felső peremét, majd 180 fokra melegített sütőbe toljuk , és  35-40 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal megkenjük a tetejét a tej és a cukor keverékével.
Langyosra hűtjük, eltávolítjuk a sütőpapírt, majd keresztben három egyenlő részre vágjuk. Kemény habot verünk a tejszínből és a cukorból, és ezzel megtöltve tálaljuk.


Forrás: Christine Ingram - Jennie Shapter: A kenyér és kenyérsütés enciklopédiája