2012. augusztus 29.

Skót zsemle




Vége a kánikulának, be lehet izzítani a sütőket, pl. egy finom péksütemény elkészítéséhez.


Hozzávalók

45 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 dl tej
140 ml víz
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor

A tetejére
2-3 evőkanál tej
liszt

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a sót, és a langyos vízzel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd  zsömléket formázunk belőlük. Nyújtófával mindegyiket 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20-30 percet pihentetjük.
Megkenjük a tésztakorongok tetejét tejjel, lisztbe mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Éles késsel kereszt alakban bevágjuk a zsömlék tetejét, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

3 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszták! Érdekes, hogy ilyen fehérek a zsemlék... Mentem a receptjét, tetszik!

Citromhab írta...

Krisz, köszönöm!
Azért ilyen fehérek, mert nincs benne tojás.

Anikó Kardosné Valter írta...

Megsütöttem! Nem lettek ilyen szépek, de finomak lettek! Köszönet a receptért! Anikó