2012. szeptember 17.

Csokoládés panna cotta torta - Segítsüti 2012




Mától indul a már hagyományosnak számító jótékonysági Segítsüti akció!

30 gasztroblogger  alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.

Az idei támogatott az Őrzők Közhasznú Alapítvány
Az aukción befolyt összegből egy speciális intenzív gyermekágyat kaphat a Tűzoltó utcai Gyermekklinika megújuló intenzív osztálya.

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2012. szeptember 17.-től szeptember 20.-án 16:00 óráig.

Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire és utána ajándéktárgyaira, hogy a süti most is sokat segíthessen!!

Idén én egy csokoládés panna cotta tortával készültem az alkalomra.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához

25 dkg liszt
1 tojás
6 dkg cukor
13 dkg vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A töltelékhez
1 l tejszín
6 dkg kakaópor
15 dkg cukor
2 dkg zselatin
vanília

A tetejére
csokoládéreszelék

Az oldalára
1-2 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg krokant

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, fél órát hűtőben pihentetjük, majd lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral béleljük a tortaforma alját, és belesimítjuk a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is kerüljön. Villával megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
(Célszerű sütőpapírral bélelni, és megtölteni sütőgyönggyel vagy száraz babbal, lencsével, stb., és úgy sütni, akkor biztosan nem dől be az oldala sütés közben)
Langyosra hűtjük, majd óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát és alját, a kisült lapot pedig tortatálra helyezzük és újra körbevesszük a tortagyűrűvel.
Kevés hideg vízbe áztatjuk a zselatint. Kb. 2 dl tejszínben elkeverjük a kakaóport, a cukrot és a vaníliát. A maradék tejszínhez keverjük a kakaós masszát, és az egészet felforrósítjuk.
Levesszük a tűzről, és belekeverjük a beáztatott zselatint. A kisült tésztába öntjük a tejszínes-csokoládés tölteléket, majd hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta oldalát vékonyan bekenjük baracklekvárral, majd bevonjuk krokanttal.
A torta tetejét csokireszelékkel díszítjük.





14 megjegyzés:

Top Cuisine avec Lavi írta...

WOW, this cake looks amazing! Great recipe! Love your blog! Glad that i found it!

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta torta! Olyan szép tortákat sütsz! :o)

Eper írta...

Még melegen ráöntötted a tésztára a meleg tejszínes masszát? Nem folyt szét és nem ázott el? Mert nekem igen:-(

Citromhab írta...

Top Cuisine, thank you!

Krisz, köszönöm!

Eper, kb. kézmeleg volt, amikor ráöntöttem a krémet, vigyázva, hogy ne legyen teljesen színig, így nem folyt szét. Nekem nem ázott el a tészta egyáltalán, ahogy a képen is látható, nem tudom mi lehetett a hiba:-(

Citromhab írta...

Eper, még annyit, hogy a tésztát langyosra kell hűteni, mire a krém elkészül, teljesen kihűl, így öntöttem bele a krémet.

tücsi írta...

Imádni való csokis tortát készítettél. A fiúknak nagyon bejönne!:))

Eper írta...

Köszönöm a válaszaidat. A tésztát kihűtöttem viszont a krémet még melegen ráöntöttem. Ez volt a gond. Szétfolyt, de visszaöntöttem az edénybe, majd megvártam amíg hül és úgy öntöttem újra a tésztára, így màr jó lett. Igaz ez az elsöm nem lett szép, de nagyon finom (màr a fele el is fogyott) de következőnek az enyém is ilyen szép lesz, mint a tiéd:) Köszi a receptet!

Szemi írta...

Citromhab, már megint tökéleteset alkottál, gratulálok!
Sok sikert a licithez! ♥

Anazar írta...

Mesés!!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

Rita nyirati írta...

ellenállhatatlan, sajnos. :)

Citromhab írta...

Igen:-))

Éva Varga írta...

Sajnos nekem nem sikerült ez a torta, pedig nagy reményeket fűztem hozzá :( :) Már sok receptet kipróbáltam, de ez most nem jött össze. A bajok a tésztánál kezdődtek, hogy sütéskor az egyik oldala bedőlt, pedig isten az atyám mindent pontról pontra követtem... gondoltam sebaj, majd a krém megtartja. Figyeltem arra is, hogy kihűljön a tészta és a krém is... de a krém nagyon folyós, sajnos szétfolyt az egész.:(

Citromhab írta...

Éva, nagyon sajnálom:-( Nem mondom, hogy ez egy könnyen elkészíthető sütemény, a krém tényleg nagyon folyós, de a hűtőben aztán teljesen megszilárdul.
A tészta elsőre nekem is kicsit bedőlt, célszerű sütőpapírral bélelni és sütőgyöngyöt vagy egyszerűen szárazbabot önteni bele és úgy sütni, akkor megtartja a formáját.