2012. szeptember 30.

Fordított körtetorta





Bővelkedünk az őszi gyümölcsökben, ez a legjobb alkalom arra, hogy süssünk egy finom, fűszeres körtetortát.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

3 nagyobb érett körte

A karamellsziruphoz
7 dkg vaj
20 dkg barna cukor
2 evőkanál tej
1 teáskanál fahéj
vanília

A tésztához
2 tojás
15 dkg cukor
50 ml olaj
2 dl tej
csipet só
25 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor

Meghámozzuk a körtéket, eltávolítjuk a magházukat, és felszeleteljük.
Sütőpapírral béleljük a tortaformát úgy, hogy a réseket befedjük a papírral, különben sütés közben kifolyik a karamellszirup.
180 fokra melegítjük a sütőt.
Lábosba mérjük a szirup hozzávalóit és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levesszük a tűzről, és még melegen a tortaforma aljába simítjuk. Kirakjuk a felszeletelt körtével.
A tésztához habverővel felverjük a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sót. Végül kisebb adagokban a lisztet is beleszórjuk, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport, és csomómentesre keverjük.
Ráöntjük a körteszeletekre a masszát, elsimítjuk.
35-40 perc alatt - vagy amíg a közepe is teljesen meg nem szilárdul (tűpróba!) - megsütjük a tortát.
Langyosra hűtjük, majd óvatosan tortatálra borítjuk.

9 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Ez nagyon finom lehet. Odavagyok a körtéért.

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki, mindenképp ki kell kipróbálom!! :-)

hankka írta...

Csodaszép és finom is lehet nagyon! :) Mi is nagy körterajongók vagyunk! :)

Culinaria Ungaria írta...

Mit nem adnék most egy szeletért...!!
:-) Csoadaszép fotók!

Lenne egy kérdésem,remélem tudsz segíteni nekem... A blogod nagyon szép ám, különösen az oldalon található ablakocskák a különféle tartalmakkal. Hogyan lehet ezt így szerkeszteni??

Üdv,Krisz!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

Krisz, írok neked:-)

Ibolya Sipos írta...

Akkor ha jól értem, nem kell megpárolni a körtét? A napokban almásat készítettem, pároltam az almát, finom volt, de túl puha. Ezt így ki kell próbálnom.
Még egy dolog:
http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.506931035983766&type=1
Maradhat? Elnézést, hogy csak utólag kérdezem meg, de megadtam az elérhetőségedet is! Ha nem maradhat, csak egy szavadba kerül, ha igen köszönjük, hogy képeiddel népszerűsíted ezt a rendezvényt!

Citromhab írta...

Ibolya, nem kell megpárolni, teljesen átsül a végére.
A képek pedig természetesen maradhatnak:-)

Zizike írta...

Szerinted szilikonos tortaformában papírozás nélkül is működik?

Citromhab írta...

Szerintem a szilikonra nem fog rátapadni a torta, szóval, igen.