2012. december 1.
Marcipános gyümölcskenyér - Stollen
Hagyományos karácsonyi kalács, az ünnepi asztal elmaradhatatlan része.
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
2 tojás
8 dkg vaj
7 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
fél citrom reszelt héja
25 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, mazsola, stb.)
1/2 dl rum
20 dkg marcipán
A tetejére
1 evőkanál olvasztott vaj
porcukor
Apró darabokra vágjuk az aszalt gyümölcsöt, ráöntjük a rumot, elkeverjük és félretesszük.
Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. A nagyobb mennyiségű vaj miatt ez a tészta lassabban kel.
Lisztezett munkafelületen a tésztába gyúrjuk a gyümölcsöket, majd hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a rúddá sodort marcipánt, feltekerjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 30 percet kelesztjük, majd 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha teljesen kihűlt a kalács, olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk a tetejét.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
14 megjegyzés:
Ez aztán nagyon ínycsiklandozó :) Most szívesen megennék belőle egy két szeletkét :)
Már tavaly is elgondoltam, hogy megsütöm, aztán elmaradt. Talán az idén... Nagyon szép lett a Tiéd!
De nagyon guszta! :) Ráadásul kedvencem a marcipán! :)
Már ránézésre is nyálcsorgató. :) Épp ma mondta a párom, hogy "ugye idén nem bejgli lesz karácsonykor?". Nem. Marcipános gyümölcskenyér!:)
Jaj de guszta! Imadom a stollent, ezt pont nekem talaltak ki! :)
Nagyon köszönöm!
Nálunk nagy sikert aratott ez a stollen, bátran ajánlom kipróbálásra.
Tegnap elkésztettem, nagyon fincsi, különösen a marcipános résznél:) Ha becsomagolnám, és eldugnám, elállna karácsonyig? Marika
Marika, örülök, hogy ízlett:-)
Szerintem 3-4 napnál tovább nem tartható el.
Akkor ma megvacsorázom, de jót is tettél velem megint! Marika
Nagyon jól néz ki! :) Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig kell sütni? Ha jól láttam azt nem írtad. Viki
Kb. 40-50 perc alatt sült meg.
Szia. Szerinted ha most megsütöm és lefagyasztom, majd karácsonyra előveszem, úgy megállja a helyét? Alapvetően azt gondolnám, igen. Csak nem tudom a marcipán hogyan viselkedik majd a fagyasztás és olvasztás kapcsán. Köszönöm. Anna
Igen, a marcipán is jól bírja a a fagyasztást.
Ha a marcipán nem egyben teszem bele, csak pici kockákra vágva mint az aszalvány gyümiket, Sztem úgy is finom így nem olyan frekventált középen érezhető, hanem minden falatkában🙂
Sokat sütők, én kiprobálom úgy👌
Megjegyzés küldése