2012. december 1.

Marcipános gyümölcskenyér - Stollen




Hagyományos karácsonyi kalács, az ünnepi asztal elmaradhatatlan része.

Hozzávalók

A tésztához
40 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
2 tojás
8 dkg vaj
7 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
fél citrom reszelt héja

25 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, mazsola, stb.)
1/2 dl rum
20 dkg marcipán

A tetejére
1 evőkanál olvasztott vaj
porcukor

Apró darabokra vágjuk az aszalt gyümölcsöt, ráöntjük a rumot, elkeverjük és félretesszük.
Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. A nagyobb mennyiségű vaj miatt ez a tészta lassabban kel.
Lisztezett munkafelületen a tésztába gyúrjuk a gyümölcsöket, majd hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a rúddá sodort marcipánt, feltekerjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 30 percet kelesztjük, majd 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
Ha teljesen kihűlt a kalács, olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk a tetejét.

14 megjegyzés:

Millye írta...

Ez aztán nagyon ínycsiklandozó :) Most szívesen megennék belőle egy két szeletkét :)

Blogkonyha írta...

Már tavaly is elgondoltam, hogy megsütöm, aztán elmaradt. Talán az idén... Nagyon szép lett a Tiéd!

Hankka írta...

De nagyon guszta! :) Ráadásul kedvencem a marcipán! :)

Bellala írta...

Már ránézésre is nyálcsorgató. :) Épp ma mondta a párom, hogy "ugye idén nem bejgli lesz karácsonykor?". Nem. Marcipános gyümölcskenyér!:)

yoli írta...

Jaj de guszta! Imadom a stollent, ezt pont nekem talaltak ki! :)

Citromhab írta...

Nagyon köszönöm!
Nálunk nagy sikert aratott ez a stollen, bátran ajánlom kipróbálásra.

Névtelen írta...

Tegnap elkésztettem, nagyon fincsi, különösen a marcipános résznél:) Ha becsomagolnám, és eldugnám, elállna karácsonyig? Marika

Citromhab írta...

Marika, örülök, hogy ízlett:-)
Szerintem 3-4 napnál tovább nem tartható el.

Névtelen írta...

Akkor ma megvacsorázom, de jót is tettél velem megint! Marika

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki! :) Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig kell sütni? Ha jól láttam azt nem írtad. Viki

Citromhab írta...

Kb. 40-50 perc alatt sült meg.

AMK írta...

Szia. Szerinted ha most megsütöm és lefagyasztom, majd karácsonyra előveszem, úgy megállja a helyét? Alapvetően azt gondolnám, igen. Csak nem tudom a marcipán hogyan viselkedik majd a fagyasztás és olvasztás kapcsán. Köszönöm. Anna

Citromhab írta...

Igen, a marcipán is jól bírja a a fagyasztást.

Unknown írta...

Ha a marcipán nem egyben teszem bele, csak pici kockákra vágva mint az aszalvány gyümiket, Sztem úgy is finom így nem olyan frekventált középen érezhető, hanem minden falatkában🙂
Sokat sütők, én kiprobálom úgy👌