2012. november 28.

Marcipánbonbon szatmári szilvalekvárral



Az egyik Karácsonyra készülő ajándék főpróbája zajlott ma, készítettem pár bonbont marcipánból, sűrű szilvalekvárral töltve.
Olyan sikert aratott, hogy alig tudtam lefotózni, a férfinépség sorban állt és számolgatták, kinek hány darab jut.
Ez a bonbon egyébként nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran belevághatnak. A szilvalekvár helyettesíthető aszalt szilvával vagy bármilyen más aszalt gyümölccsel.

Hozzávalók 20-25 bonbonhoz

A marcipánhoz
10 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg porcukor
25 ml víz
pár csepp mandulaaroma

A töltelékhez
1 evőkanál sűrű szilvalekvár
pici fahéj
1-2 csepp vaníliaaroma

A bevonáshoz
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A díszítéshez
2 dkg fehér csokoládé

A marcipánhoz a vízből és a porcukorból szirupot főzünk, amit a mandulához adunk. Néhány csepp színtelen mandulaaromával ízesítjük, és masszát gyúrunk belőle.
A töltelékhez elkeverjük a hozzávalókat.
Diónyi mennyiségű marcipánt megtöltünk kevés lekvárral, és golyót formázunk belőle.
Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét az olajjal. A marcipángolyókba egy-egy fogvájót szúrunk, megmártjuk a csokoládéban, lecsurgatjuk a felesleget, majd a fogvájót a rajta lévő bonbonnal  hungarocellbe  szúrjuk, amíg a bevonat teljesen meg nem dermed.
A fehér csokoládét megolvasztjuk, zacskóba töltjük, amin pici lyukat vágunk, és díszítjük a bonbonokat.
Ha a díszítés is megszilárdult, a golyókat lehúzzuk a fogvájóról, és kapszlikba ültetjük őket.

9 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Citromhab!
Meseszépek lettek, szívesen megkóstolnám:-))

Éva írta...

Nagyon szép lett! Hasonlót szeretnék majd én is csak én azt a nyújtható fondant készítettem el hozzá és nugáttal és aszalt gyümölcsökkel szeretném majd elkészíteni. Ilyen szép nem lesz abban biztos vagyok!

teller-cake írta...

Nagyon jól hangzik és csodaszépek! Na és, hogy kezdőknek is ajánlod, az már csak hab a tortán! :)

Millye írta...

Nagyon guszták lettek! :)

kolozsgabi írta...

Te is ott voltál a kurzuson? ...hogy ilyen gyönyörűt és biztos finomat is készítettél?!!

Citromhab írta...

Geszti, Éva, köszönöm!

Teller-cake, tényleg nem igényel különösebb fortélyt:-)

Millye, köszönöm!

Kolozsgabi, nem voltam a kurzuson...sajnos:-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Olyan jól leírtad, hogy hétvégén belevágok. Csodásak! És mindenem van hozzá... :o)

l.móni írta...

Nagyon-nagyon guszta és tényleg egyszerűnek tűnik. Hamarosan teszteljük és szerintem rá fog kerülni a kézműves ajándékaink listájára.
Köszönöm!

Névtelen írta...

Hm...gyorsan elkészült, és nagyon finom! Köszönöm Citromhab! Marika