2012. december 4.

Nürnbergi mézeskalács




Az idén időben lecsaptam az Aldiban az ostyalapokra, így végre elkészülhetett a régen áhított nürnbergi mézes.
Az egyik legfinomabb mézeskalács, csak szólok, komoly függőséget okozhat.

Hozzávalók 60 darabhoz

A tésztához
20 dkg porcukor
4 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
fél citrom leve
25 dkg liszt
20 dkg finomra őrölt mandula
1 csomag sütőpor (15 g)
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál mézeskalács fűszer
10 dkg kandírozott narancshéj

60 db 40 mm átmérőjű ostyalap (elmaradhat, ha jó minőségű sütőpapírt használunk)

A citromos mázhoz
10 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál rum
1-2 evőkanál víz

A csokoládés mázhoz
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A díszítéshez
mandulapehely

A tészta száraz hozzávalóit elvegyítjük, végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat.
A tojást, a cukrot, a citromlevet és a vaníliát habosra keverjük. Hozzáöntjük a lisztes részt, és kanállal egyneműre dolgozzuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük. Két nagyobb méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, és belesorakoztatjuk az ostyalapokat. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, és az ostyalapokra rakjuk őket.
Sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük a mézeseket.
A citromos máz hozzávalóit elkeverjük, és a megsült, még forró mézeseket beleforgatjuk. Rácsra rakjuk és megszárítjuk.
A csokoládés mázhoz vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. A második adag mézest, ha teljesen kihűltek, belemártjuk a csokoládéba, majd szintén rácsra rakva megvárjuk amíg a máz teljesen meg nem szilárdul.
Mandulapehellyel díszítjük a mézeseket, de ez elmaradhat.

15 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

Azta, hogy ez milyen gyönyörű, én is kacérkodom ezzel a recepttel, de nem találok ostyát, Aldi lehet, hogy még van??

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, de mitől mézes? Hiszen nincs benne sehol méz...

Blogkonyha írta...

Nagyon guszták! Teljesen megszilárdul a tetején a máz? Lehet őket dobozba pakolni? Van nagy fém dobozom, abba gondoltam tárolni...

Citromhab írta...

Gabi, utólag mondhatom, hogy az ostya szerintem el is maradhat. Ha jó minőségű szilikonos sütőpapírt használsz, arról is simán feljön.

Névtelen, valóban nincs benne méz, de ez a neve, illetve ismert még nürnbergi puszedliként is.

Krisz, teljesen megszilárdul a máz, lehet dobozban tárolni.

Millye írta...

Ez valami eszméletlen jól néz ki :) Hmmmmm ellenállhatatlanul finom lehet :)

Névtelen írta...

Megsütöttem, isteni finom! Nem volt ostyalapom, meg kandírozott narancshéjam, de a többi stimmelt! :)
Brigitta

Citromhab írta...

Millye, nagyon finom:-)

Brigitta, fentebb írtam, hogy szerintem ostyalap nélkül is működik, ezek szerint ez már biztos:-)

Névtelen írta...

Sziasztok!

Szerintem amiatt hívjak mezeskalacsnak, mert ugyan nincs benne mez, de van benne mezeskalacs fuszerkeverek... ;-)

Névtelen írta...

Sziasztok! Én is el szeretném készíteni, de lenne kérdésem, bocsi, ha hülyén hangzik, még eléggé kezdő vagyok :) Gázsütőm van, ott kb. mekkorára állítsam a hőfokot? Ha kivajazom a tepsit vagy sütőpapírt teszek bele, arra ráragadna?

Citromhab írta...

Fentebb írjuk, hogy nem kell feltétlen ostyalapot használni, a sütőpapír elég. Csak vajjal kikenve a tepsit, szerintem leragad. Gázsütőben nagyjából közepes fokozaton lehet sütni.

Névtelen írta...

Elég a mázak mennyisége ennyi sütihez?

Citromhab írta...

Igen, nekem még maradt is egy kevéske mindkettőből.

Tóth Edith írta...

Lehetne ezzel a tésztával úgy dolgozni, mint az igazi mézessel? Tehát a sütiformákkal kiszúrni? Nem próbálta valaki?

Citromhab írta...

Nem, ez a tészta túl lágy ahhoz, hogy formákat szúrjunk ki belőle.

Viki írta...

Szia! Nagyon szépek lettek a kalácsok, köszi a receptet!