2012. július 7.

Meggytorta




Kellemesen savanykás, üdítő desszert, a melegben kifejezetten jólesik egy szelet.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához


A piskótalaphoz
4 kisebb tojás
8 dkg cukor
1 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
8 dkg liszt
fél kávéskanál sütőpor

A meggyes krémhez
50 dkg meggy
5 evőkanál cukor
vanília
csipetnyi fahéj
15 g étkezési keményítő
25 dkg tejföl
2 dl tejszín
5 g zselatin

A díszítéshez
50 ml tejszín
meggy
porcukor

180 fokra melegítjük a sütőt. Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóval fehéredésig verjük. Belekeverjük az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 10-15 perc alatt megsütjük a piskótát. A formában hagyjuk kihűlni.
A meggyből 30 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kimagozzuk. A cukorral, vaníliával és a fahéjjal felforraljuk, majd lassú tűzön 8-10 percig pároljuk a gyümölcsöt. Kevés hideg vízben elkeverjük a keményítőt, a meggyhez öntjük, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
Kemény habot verünk a tejszínből, hozzáadjuk a tejfölt és a meggyet. A zselatint annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felmelegítjük, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, a meggyes habhoz öntjük.
Tortatálra helyezzük a piskótát, körbevesszük a tortagyűrűvel, és a tészta tetejére simítjuk a krémet.
3-4 órát, vagy amíg a meggyes krém teljesen meg nem szilárdul, hűtőben tartjuk, majd eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Kemény habbá verjük a díszítéshez szánt tejszínt, habzsákba töltjük, és körben habrózsákat nyomunk a tortára. A félretett meggyszemekkel és porcukorral díszítjük.


4 megjegyzés:

Simon Gabriella Rubin írta...

Gyönyörű, nőcis torta lett. Lájk! :))

Illéskrisz Konyhája írta...

Már megint egy csodaszép és gusztusos torta! Mélyhűtött meggyből is jó? Sajnos friss már nincs...

Citromhab írta...

Rubin, köszönöm!

Kriszta, a krém mélyhűtött meggyből is jó, a díszítés sajnos nem. Tegnap a piacon még több helyen árultak meggyet, szerintem még nem futott ki teljesen.

Névtelen írta...

Hello,


We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
We would like to add it to the Petitchef.com.

We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
enjoy your recipes.

Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
and benefit from their exposure on Petitchef.com.

To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

Best regards,

petitchef.com