2012. július 12.

Sült, töltött paprika




Most, hogy vége a kánikulának, és a konyha megközelíthető, bátran nekiállhatunk egy könnyű, nyári ebédnek vagy vacsorának.

Hozzávalók

6 különféle színű kaliforniai paprika
400 g darált marha- vagy sertéshús
130 g rizs
1 kisebb vöröshagyma
2+1 evőkanál olaj
50 g reszelt sajt
4-5 evőkanál tejföl

bors

Megmossuk a paprikát, a tetejét körben levágjuk, és eltávolítjuk a magházat.
Lobogó, enyhén sós vízbe tesszük őket a levágott kalappal együtt, majd 4-5 percig főzzük. Megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát, két evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Felforrósítunk egy evőkanál olajat, ráöntjük a rizst, és folyamatosan kevergetve kicsit átpirítjuk, amíg a rizsszemek nagy része ki nem fehéredik. Felöntjük a rizst másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, majd rést hagyva lefedjük, és egészen kis lángon addig pároljuk, amíg a teljes vízmennyiséget magába nem szívja a rizs. Ekkor levesszük a tűzről, teljesen lefedjük, és 5-10 percig pihentetjük. A főzési idő alatt nem keverjük meg a rizst.
A rizshez adjuk a húsos ragut, elkeverjük, és megtöltjük vele a paprikát. Olajjal vékonyan kikenünk egy sütőtálat, beleállítjuk a töltött paprikákat, ráhelyezzük a kalapokat, majd forró sütőben 30-40 percig sütjük. A sütés utolsó öt percében eltávolítjuk a paprikakalapokat, megkenjük a töltelék tetejét tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, hogy a tejföl és a sajt megpiruljon.


Nincsenek megjegyzések: