Kellemesen savanykás, üdítő desszert, a melegben kifejezetten jólesik egy szelet.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
A
piskótalaphoz
4 kisebb
tojás
8 dkg cukor
1 teáskanál
kakaópor
2 evőkanál
olaj
8 dkg liszt
fél
kávéskanál sütőpor
A meggyes
krémhez
50 dkg meggy
5 evőkanál
cukor
vanília
csipetnyi
fahéj
15 g étkezési keményítő
25 dkg
tejföl
2 dl tejszín
5 g zselatin
A
díszítéshez
50 ml
tejszín
meggy
porcukor
180 fokra
melegítjük a sütőt. Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóval fehéredésig
verjük. Belekeverjük az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral
elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és
10-15 perc alatt megsütjük a piskótát. A formában hagyjuk kihűlni.
A meggyből
30 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kimagozzuk. A cukorral, vaníliával
és a fahéjjal felforraljuk, majd lassú tűzön 8-10 percig pároljuk a gyümölcsöt.
Kevés hideg vízben elkeverjük a keményítőt, a meggyhez öntjük, és besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
Kemény habot
verünk a tejszínből, hozzáadjuk a tejfölt és a meggyet. A zselatint annyi
vízben, amennyi éppen ellepi, felmelegítjük, majd vékony sugárban, folyamatos
keverés mellett, a meggyes habhoz öntjük.
Tortatálra
helyezzük a piskótát, körbevesszük a tortagyűrűvel, és a tészta tetejére
simítjuk a krémet.
3-4 órát,
vagy amíg a meggyes krém teljesen meg nem szilárdul, hűtőben tartjuk, majd eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Kemény habbá
verjük a díszítéshez szánt tejszínt, habzsákba töltjük, és körben habrózsákat
nyomunk a tortára. A félretett meggyszemekkel és porcukorral díszítjük.
3 megjegyzés:
Gyönyörű, nőcis torta lett. Lájk! :))
Már megint egy csodaszép és gusztusos torta! Mélyhűtött meggyből is jó? Sajnos friss már nincs...
Rubin, köszönöm!
Kriszta, a krém mélyhűtött meggyből is jó, a díszítés sajnos nem. Tegnap a piacon még több helyen árultak meggyet, szerintem még nem futott ki teljesen.
Megjegyzés küldése