2012. július 7.

Meggytorta




Kellemesen savanykás, üdítő desszert, a melegben kifejezetten jólesik egy szelet.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához


A piskótalaphoz
4 kisebb tojás
8 dkg cukor
1 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
8 dkg liszt
fél kávéskanál sütőpor

A meggyes krémhez
50 dkg meggy
5 evőkanál cukor
vanília
csipetnyi fahéj
15 g étkezési keményítő
25 dkg tejföl
2 dl tejszín
5 g zselatin

A díszítéshez
50 ml tejszín
meggy
porcukor

180 fokra melegítjük a sütőt. Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóval fehéredésig verjük. Belekeverjük az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 10-15 perc alatt megsütjük a piskótát. A formában hagyjuk kihűlni.
A meggyből 30 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kimagozzuk. A cukorral, vaníliával és a fahéjjal felforraljuk, majd lassú tűzön 8-10 percig pároljuk a gyümölcsöt. Kevés hideg vízben elkeverjük a keményítőt, a meggyhez öntjük, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
Kemény habot verünk a tejszínből, hozzáadjuk a tejfölt és a meggyet. A zselatint annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felmelegítjük, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, a meggyes habhoz öntjük.
Tortatálra helyezzük a piskótát, körbevesszük a tortagyűrűvel, és a tészta tetejére simítjuk a krémet.
3-4 órát, vagy amíg a meggyes krém teljesen meg nem szilárdul, hűtőben tartjuk, majd eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Kemény habbá verjük a díszítéshez szánt tejszínt, habzsákba töltjük, és körben habrózsákat nyomunk a tortára. A félretett meggyszemekkel és porcukorral díszítjük.


3 megjegyzés:

Simon Gabriella Rubin írta...

Gyönyörű, nőcis torta lett. Lájk! :))

Blogkonyha írta...

Már megint egy csodaszép és gusztusos torta! Mélyhűtött meggyből is jó? Sajnos friss már nincs...

Citromhab írta...

Rubin, köszönöm!

Kriszta, a krém mélyhűtött meggyből is jó, a díszítés sajnos nem. Tegnap a piacon még több helyen árultak meggyet, szerintem még nem futott ki teljesen.