2015. február 12.

Rakott krumpli




Már nagyon régen nem főzöm elő a krumplit, hanem nyersen szeletelve használom ehhez az ételhez, mert az a tapasztalatom, hogy így sokkal finomabb és egyszerűbben elkészíthető.


Hozzávalók 4 személyre

1 kg krumpli (tisztítva mérve)
6 keményre főzött tojás
1 szál füstölt kolbász


A tejfölös öntethez
1 nagy doboz (450 g) tejföl
0,5 dl olaj
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika


A krumplit meghámozzuk és karikára vágjuk. A kolbászt és a tojást felszeleteljük.
A tejfölt az olajjal, a sóval és a pirospaprikával lábosba mérjük és kevergetve felforrósítjuk.
Egy fedeles jénai edény aljába rakjuk a szeletelt krumpli harmadát. Ízlés szerint sózzuk. Erre jön a tojás és a kolbász fele, majd meglocsoljuk a tejfölös öntet harmadával.
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a krumpli és a tejföl utolsó harmadával zárunk.
Ha az öntet elfogyott, a lábosba 1 dl vizet öntünk, kicsit összerázogatjuk, és a krumpli alá öntjük.
Lefedjük, és forró sütőben, bő egy óra alatt készre sütjük.

4 megjegyzés:

Kriszta írta...

Én is mindig így készítem, mennyei :)
Annyira jó, amikor beissza a krumpli a zamatokat, és szaftos marad, nem lesz száraz.
Viszont előfőzött krumplival meg borzalmas, amolyan se íze, se bűze, brrrr...

Citromhab írta...

Kriszta, pontosan így van:-) Nyers krumplival finom szaftos marad, előfőzve sokkal íztelenebb.

fenci írta...

Elkészitettem : nagyon finom lett, mindenkinek izlett, pedig a gyerekek eddig nem szerették a hagyományost... ezután mindig igy készül majd.

Bridge írta...

A kolbász nálunk ugyan kimarad, de mindig szigorúan nyers krumpliból készül. Ugyan sokkal lassabban sül - bár ha a krumpli főzési idejét belevesszük, összességében nem - de az íze összehasonlíthatatlanul finomabb.
Anya általában még önt alá egy nagy adag tejet, és úgy süti, hogy másnapra se legyen száraz.