2012. november 7.

Sacher torta




Sokunk kedvence a nagy klasszikus, a Sacher torta.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tortalaphoz
15 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
6 tojás
12,5 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
csipet só


A töltelékhez
40 dkg pürésített sárgabaracklekvár
1 evőkanál rum

A mázhoz
20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
3-4 evőkanál étolaj

180 fokra melegítjük a sütőt. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük.
Elkeverjük a lisztet, a keményítőt, az őrölt mandulát, a sütőport és a sót. Nagyobb méretű tálban megolvasztjuk a csokoládét és a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, majd az egész tojásokat, és habverővel habosra keverjük. Kisebb adagokban beleforgatjuk a lisztes keveréket, és csomómentesre keverjük. A tortaformába simítjuk a masszát és 40-50 perc alatt megsütjük.
Rácson langyosra hűtjük a tortalapot, majd lapjában kettévágjuk, és megtöltjük a baracklekvár és rum keverékével. Az összeállításnál megfordítjuk a tortalapot úgy, hogy a tükörsima alja kerüljön felülre.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, a vajat és az olajat, és bevonjuk vele a tortát.

10 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon guszta! :)

Éva írta...

Nagyon szép lett a tortád! Van egy pár torta amit nagyon szeretnék elkészíteni de eddig még nem került rá sor ez is azok közé tartozik!

Rebarbara írta...

Pontosan fogalmaztál:) nagy kedvenc nálunk is:))

marisz57 írta...

Gyönyörű lett! És csakis finom lehet!

tücsi írta...

Gyönyörű a tortád, és a máz csodálatosan néz ki rajta!:)

sz.marika írta...

Szia! Ma készítettem el, sok-sok recept tanulmányozása után erre esett a választásom.
Egy dolgot nem mertem, a tojásokat egészben hagyni. :-)
Pedig nagy volt a kísértés, mert a "technikám" ezt a módszert jobban támogatná:-)
Pont olyan tud lenni így is,a végeredmény mintha külön vernénk fel a fehérjét?
Egyszerű piskóta esetében már kipróbáltam,annál tuti... de ilyen vajas jellegűnél, ahol a sok tojásnak,a habnak jelentős szerepe van a növekedésben nem bátorkodtam még.
Mert öreg róka vagyok már, és ugye a járt utat a járatlanért nem adom könnyen :-)
A mai tortát ajándékba visszük holnap,ezért nem mertem kockáztatni.
Hagyományos módszerrel külsőre, állagra teljesen rendben, az íze meg majd magért beszél :-)
Köszönöm a receptet! :-)

Citromhab írta...

Marika, örülök, hogy ezt a receptet választottad és remélem ízleni fog a torta:-) Legközelebb bátran dolgozz az egész tojásokkal, a végeredményt ez nem befolyásolja, ugyanúgy, mint piskóta esetében:-)

sz.marika írta...

Köszönöm a választ, ki fogom próbálni.
És igen, nagy sikere volt,jómagam is ettem egy szeletet belőle a családi összejövetelen.
Hamarosan megismétlem a szűkebb családomnak, és akkor tesztelem az egész tojásos módszert. :-)

Veronika írta...

Szia!

Hogy kell a mázat ilyen simára megcsinálni? Rá kell önteni az egész csokit a torta közepére és hagyni szétfolyni? Én rákanalaztam és utána próbáltam simára kenni de így nem lett szép.

Citromhab írta...

Igen, középre kell önteni a csokit és gyors mozdulatokkal a megfelelő irányba terelni. Ha magasabb kakaótartalmú csokival dolgozol, lehet, hogy az olaj mennyiségét növelni kell, hogy kicsit hígabb legyen a máz. A sűrűbb gyorsan megdermed, még azelőtt, hogy kellőképpen eligazíthattad volna a torta tetején.