A karamell kedvelőinek ajánlom ezt a selymesen könnyű finomságot.
Hozzávalók
1 l tej
5 tojássárgája
6 + 6 dkg (barna)cukor
2 csapott evőkanál liszt
1 kávéskanál vaníliakivonat
A habhoz
5 tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
1 teáskanál cukor
csipetnyi só
A tetejére
2 evőkanál (barna)cukor
A tojássárgáját és 6 dkg cukrot habverővel fehéredésig
verünk. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliakivonatot és 1-1,5 dl tejjel
csomómentesre keverjük.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral, a
sóval és a citromlével. Felforralunk 3 dl tejet, takarékra állítjuk a
lángot, és evőkanálnyi adagokat szaggatunk a tejbe a habból, amelyet mindkét
oldalán egy-egy percig főzünk, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Nagyobb lábasban aranybarnára pirítunk 60 g cukrot, hozzáöntjük
a maradék hideg, és a habgaluska főzésénél megmaradt leszűrt tejet, és
felforrósítjuk.
Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett beleöntjük
a tojássárgás keveréket, és besűrítjük, vigyázva, hogy ne forraljuk fel.
Langyosra hűtjük a madártejet, poharakba töltjük és
habgaluskákat halmozunk rá.
Megolvasztunk 2 evőkanálnyi (barna)cukrot, és a
habgaluskákra csurgatva díszítjük a desszertet.
1 megjegyzés:
A madártejet nem szeretem.
De azt ige, hogy "karamellás"-t írtál.
Ugyanis majdnem mindenki - Karamellesnek írta volna.
Pedig az alapszó: karamella, tehát helyesen karamellás.
Nem vagyok nyelvész, de ez már régóta kikívánkozott belőlem.
Megjegyzés küldése