2012. július 13.

Mentás sárgadinnyetorta






Hétvégére egy hűsítő desszert mentával és sárgadinnyével.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A piskótalaphoz
3 kisebb tojás
7 dkg cukor
1 teáskanál kakaópor
7 dkg liszt
fél kávéskanál sütőpor

A krémhez
50 dkg natúr joghurt
3-4 evőkanál cukor
8 g zselatin
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl tejföl
1 dl tejszín

A díszítéshez
1 kis doboz After Eight csokoládé
1 kisebb sárgadinnye
mentalevelek

200 fokra melegítjük a sütőt. Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral felverjük, amíg a térfogata háromszorosára nem nő. Lazán beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 8-10 perc alatt megsütjük a piskótalapot, majd kihűtjük.
A krémhez lábosba mérjük a joghurtot, a cukrot, a zselatint és a vaníliakivonatot. Folyamatosan kevergetve felforrósítjuk, de nem forraljuk fel, majd langyosra hűtjük.
Kemény habot verünk a tejszínből, majd a tejföllel együtt a joghurtos részhez adjuk, és habverővel elkeverjük.
Tortatálra helyezzük a piskótalapot, körbevesszük a tortagyűrűvel, és körben a gyűrű és a tésztalap közötti résbe rakjuk a mentolos csokoládélapokat.
A tortalapra öntjük a krémet, és 2-3 órán át hűtjük, vagy amíg meg nem dermed a joghurtos krém. Eltávolítjuk a tortagyűrűt.
A sárgadinnyéből karalábévájóval félgömböket vájunk, a maradék csokilapokat pedig átlósan kettévágjuk. A dinnyedarabokkal, a csokilapokkal és mentalevéllel díszítjük a tortát.

11 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Hu, ezt nem kellett volna meglatnom. Ez gyonyoru es nagyon ennek egy szelettel :-)) A szamban van az ize.

Lizi írta...

De ez nem sárgadinnye,hanem cukordinnye a színe alapján...de én mind a kettőt szeretem.....

Citromhab írta...

Magdi, köszönöm!

Lizi, a torta és az íz szempontjából teljesen mindegy, hogy cukordinnye vagy sárgadinnye:-)

Erika írta...

Ez nagyon szép, és az After eight lapokkal, hmmm...!:)

teller-cake írta...

Ez aztán az ízkavalkád! Muszáj lesz kipróbálnom, azt már látom... :)) Gratulálok a blogodhoz!

marisz57 írta...

Nagyon finomnak tünik a képek alapján...ki kéne próbálni!

Citromhab írta...

Erika, teller-cake, köszönöm!

Marisz, egy próbát mindenképp megér:-)

Névtelen írta...

A sárgadinnyét lehet e valami más gyümölccsel helyettesíteni?

Citromhab írta...

Persze, ízlés szerint bármilyen gyümölccsel helyettesíthető.

Lucia Maria Pascui írta...

Ez egyszeruen csodalatosan finom!Amikor ra talaltam a bloggodra es meglatam eszt a receptet, szerelem volt elsolatasra!Meg is csinaltam marcius 15-iken a szuletesnapomra es mindenki el volt tolle ragadtatva,meg az is aki nem igen kedveli a menta aromajat :)En szemely szerint anyi kis valtozast vittem bele hogy a krembe is tettem par csep menta eszenciat es azota mar megcsinaltam barackal es erdei gyumolcsokel is.Egyik nagy kedvencunk lett!Koszonom es gratulalok a nagyszeru blogodhoz!!!Be jeloltem az oldaladat a Facebook-on is es az ottani profilomra (Lucia Maria Darien) tettem par kepet a tortarol amit keszitetem.Sokk sikert kivanok neked tovabbra is es mar alig varom az ujabb csodalatos recepteket! Udvozlettel,Lucia

Citromhab írta...

Köszönöm szépen és nagyon örülök, hogy ízlett a torta! :-)