2012. április 6.

Zöldséges pite




Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
350 g liszt
150 g vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

A töltelékhez
20 dkg borsó
20 dkg kockára vágott sárgarépa
20 dkg brokkoli
30 dkg tejföl
3 + 3 tojás
5 dkg trappista sajt
só, bors

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Olajjal vékonyan kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből  26-27 cm-es, kerek  lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Beleöntjük a zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket.  Kanállal három egyenlő távolságra lévő mélyedést készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy  nyers tojást ütünk.
A maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tölteléket.  Egy vagy több, kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés alatt keletkező gőz távozhasson. 
Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.



2 megjegyzés:

Szemi írta...

Ez nagyon szép lett, és finom is! Elmentem a receptet, egyszer biztos sort kerítek rá. :)

Vicuska írta...

Isteni finom volt!!! Köszi :)http://vicuska13.blogspot.com/2012/03/husveti-zoldseges-pite-indiai.html

Holnap újra elkészítem :)