2012. április 14.

Csokoládédíszek készítése









Tortákat, süteményeket, poharas desszerteket különleges és egyedi módon díszíthetünk saját magunk által készített csokoládéfigurákkal.
Egyszerűbb és bonyolultabb technikák léteznek a témában, most ezek közül hármat mutatok.
Az első igényel némi kézügyességet és rajzkészséget, a csokileveleket viszont bárki egyszerűen elkészítheti.

Ezek a csokoládédíszek a Borzselés csokoládétortához és a Meggyes, csokoládés pohárkrémhez készültek.

Csokidíszek és szőlőfürt

Hozzávalók:
4-5 dkg ét-, tej-, vagy fehér csokoládé
1 kávéskanál étolaj
fólia vagy szilikonos sütőpapír
kisebb méretű zacskó

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Langyosra hűtjük, és zacskóba töltjük.
Pici lyukat ( 1-2 mm ) vágunk a zacskó sarkán, és tetszőleges mintákat rajzolunk a fóliára.
Ha megszilárdult a csokoládé, könnyedén leválasztható a fóliáról. Ehhez a művelethez vékony gumikesztyűt használjunk, hogy ne maradjon ujjlenyomat a díszeken, és így nem olvad meg a vékony dísz a kezünk melegétől.

Csokoládélevelek

Hozzávalók 20 levélhez

1 csomag babérlevél
5-6 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
ecset

Kiválasztunk 20 közel azonos méretű, ép babérlevelet a csomagból.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal.  Ecset segítségével, a levelek alsó részére (fonákjára) 1-1,5 mm vastagságú csokoládéréteget kenünk.  Fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon, majd leválasztjuk a levélről.
A babérlevél meleg vízzel leöblítve újra felhasználható.

Ügyeljünk arra, hogy mindig több díszt, levelet, stb. készítsünk annál, mint amennyire valójában szükségünk van. A fóliáról vagy babérlevélről történő leválasztás közben megsérülhet egy-két dísz, emiatt ne kelljen újrakezdeni a műveletet.


15 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Citromhab!
Már az újságban is megcsodáltam, nagyon ötletes, főleg a szőlőfürt:-))
Nagyon ügyes vagy. nagyon tetszik:-)

HajniZoli írta...

Ötletes, ügyes díszek! Nagyon szépek!

Kata írta...

Nagyon tetszenek, jó ötletek! Köszi érte, legközelebbi torta vagy süteménykészítésnél ki is próbálom!

Gerdi írta...

Nagyon szépek! Főleg a szőlőfürtök, olyan egyformák, szabályosak!

Vicuska írta...

Kell hozzá kézügyesség, csodásak!

Vikvi írta...

Nagyon tetszenek! Így igazán fel lehet dobni bármilyen desszertet :)

Éva írta...

Köszi az ötletet kifogom próbálni a levéllel kezdem!

Roza írta...

Valami csodálatos!:) Így már én is neki merek állni ilyen díszeket alkotni:))

Anna írta...

Szia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, kérlek nézz be hozzám! Bake Ann

Tibs írta...

Oh, they look beautiful! Especial the grape ones. I guess t takes time to make those.

Tibs
shoptravelfood.blogspot.com

Citromhab írta...

Köszönöm szépen és örülök, ha hasznos ötletet adtam!

Anna, köszönöm szépen a díjat!

Tibs, thank you very much! The grape was my favourite one.
It didn't take so long, just half an hour or so.
I visited your blog and spent more than an hour there. It is very interesting and the photos...are fantastic! Congratulation on it!

Unknown írta...

Szia Citromhab!
Gyönyörűek a műveid. Ezek mindenféle csokiból elkészíthetőek, vagy ha meg szabad kérdeznem...elárulod Te milyen csokiból készíted ezeket a csodákat?
Üdv: Ági

Citromhab írta...

Ági, köszönöm szépen!
Bármilyen étcsokoládéból készíthető, én általában a Lidl-ben szoktam az étcsokoládét vásárolni, szóval semmi extra:-)

Szikra írta...

Szia Citromhab!

Először is gratulálok,gyönyörűek ezek a díszek. Másrészről nekem lenne egy olyan problémám,hogy mit lehet az ellen csinálni/tenni,hogy ne olvadjanak meg olyan gyorsan? Akárhányszor csináltam(Fagyasztóba tettem a gyors szilárdulás miatt),konkrétan a papírról való leszedés után már hajlott össze vissza a szép dísz.. :( Tudsz nekem ebben segíteni?

Citromhab írta...

Szia Szikra!
A csokoládé fajtájától függ, hogy mennyi olajat adunk hozzá, és minél több az olaj, annál lágyabb lesz a végtermék. Próbáld meg először olaj nélkül felolvasztani, ha sikerül nem is kell hozzá semmi, ha nem, akkor óvatosan adagold.
100 g csokoládé/1 evőkanál olaj általában jó arány szokott lenni, de tényleg nagyon függ a csokoládétól. Egyikbe több kell, és találkoztam már olyannal is, amibe egyáltalán nem kellett tennem.