2012. április 19.

Mignon





Mindig is a kedvenc sütim volt a mignon, és már nagyon rég készülök, hogy házilag elkészítsem. Előre sejtettem, és utólag már biztos vagyok benne, hogy ez nem az a dobjunk-össze-valamit desszert. A bevonás a szűk keresztmetszet, ha nem szeretnénk, hogy sok cukormáz menjen kárba, ezt a műveletet óvatosan kell végeznünk.

Hozzávalók

A piskótalapokhoz
6 tojás
2 evőkanál víz
18 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
4 evőkanál olaj

A krémhez
3 dl tej
3 púpozott evőkanál liszt
12 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat

A mázhoz
50 dkg porcukor
80-90 ml víz
pár csepp citromlé
pár csepp élelmiszerfesték

Kétfelé vesszük a piskóta hozzávalóit, és két lapot sütünk. Fehéredésig verjük az egész tojásokat a cukorral és a vízzel.  Hozzáadjuk  az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt, 24 x 36 cm-es tepsibe simítjuk a masszát,  megsütjük a piskótalapot, majd kihűtjük.
Csomómentesre keverjük a lisztet a tejjel, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük.
Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a főzött krémet, és habverővel habosítjuk.
Megtöltjük a lapokat a krémmel, és pár órát hűtőben tartjuk.
4 x 4 cm-es kockákra vágjuk, majd rácsra helyezzük a süteményt.  A porcukorból, vízből és a  citromléből mázat készítünk, és bevonjuk vele a kockákat. Ha színes mázat szeretnénk, pár csepp ételfestékkel színezhetjük.
Szobahőmérsékleten 1-2 órát szárítjuk, majd kisebb méretű muffinpapírba rakjuk a mignon-t.

Tipp: A krémet ízesíthetjük citrommal, mandulaaromával vagy tehetünk bele darált diót is.

12 megjegyzés:

Babette írta...

Jaj de jó, hogy megtaláltam! Kisfiam régóta kéri, és biztosra akartam menni, biztos forrást kerestem, amiben nem csalódom... Nálad pedig eddig nem csalódtam!:)))
A mázhoz valókat csak egyszerűen összekeverjük?
Esetleg írnál valami praktikát, hogy hogyan célszerű bevonni? Gondolom neked már van tapasztalatod?

Édeskonyha írta...

Már az újságban is megcsodáltam ezeket a gyönyörűségeket. Nagyon szépek! Én is sütöttem már másodmagammal házilag puncsos változatot és bizony eltelt vele egy délután. De az eredmény kárpótolt. Szuper ötlet muffin papírba tenni, ez nekünk anno nem jutott eszünkbe :)

Macus írta...

Én még soha nem fogtam hozzá, főleg a máz miatt, pedig imádom.

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon szeretem én is a minyont, de még nem csináltam. Illetve egyszer valami hasonlót. Nagyon guszták!

hankka írta...

Egyik kedvenc sütim, ha cukrászdába megyünk, mindig veszek! Lehet, hogy ezután megpróbálkozok vele házilag?! A tieid gyönyörűségesek! :)

Citromhab írta...

Babette, de aranyos vagy, köszönöm:-)
A mázhoz egyszerűen csak összekevertem a hozzávalókat és kiskanállal óvatosan bevontam a sütikockákat úgy, hogy közben egy rácson csücsültek, alatta tálca. Közben igyekeztem nem túl sok mázat lecsorgatni, mert az már nem használható fel újra. Emiatt nagyon haladatlan ez a művelet.

Édeskonyha, akkor te tudod mit jelent közel 50 db mignont bevonni:-) Az eredmény viszont engem is kárpótolt:-)

Macus, szerintem szánd rá az időt, megéri:-)

Krisz, köszönöm!

Éva írta...

Csodálatosan szépek! Eddig még én is csak csodáltam másokat hogy milyen ügyesek, pedig nagyon szeretem!

Névtelen írta...

Imááádoooom!!!! Tényleg megéri vacakolni vele? Mennyi idő alatt fogy el az 50 darab? :-)))) meecee

Szemi írta...

Ezek valami csodálatosan szépek lettek, gratulálok!
A receptet elmentem, de hogy mikor lesz nekem ehhez türelmem, időm, azt nem tudom... :))

Babette írta...

Köszönöm a gyors választ! Szemikém! A gyerekért mindent:)))

marisz57 írta...

Nagyon remekül sikerültek!

Citromhab írta...

Éva, köszönöm!

Kedves Névtelen, hidd el megéri, nagyon gyorsan elfogy:-)

Szemi, Marisz, nagyon köszönöm!