2012. március 21.

Kocsonya




Talán nincs még túl meleg ahhoz, hogy húsvét előtt vagy éppen húsvétra főzzünk egy jó kocsonyát.


Hozzávalók 8-10 adaghoz

1 füstölt mellső sertéscsülök
1 friss hátsó sertéscsülök
1 füstölt sertésköröm
1 sertésköröm
0,5 kg füstölt sertésbőr
10-12 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 evőkanál szemes feketebors
3-4 csilipaprika

Megmossuk és ha szükséges megtisztítjuk a húsokat. Kétfelé vágjuk a körmöt, és hideg vízben feltesszük főni a többi húsfélével együtt. Miután felforrt a víz, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot. A kocsonyához hozzáadjuk a fűszereket, és nagyon lassú tűzön 5-6 órán át főzzük, közben folyamatosan leszedjük a képződő habot. (  A sózásnál vegyük figyelembe a füstölt hús sótartalmát. )
Leszedjük a csontról a puhára főtt húst, és mélyebb tányérokban egyenlően elosztjuk.
Leszűrjük és papírtörlő segítségével teljesen zsírtalanítjuk a levet, majd a húsra szedjük. Hideg helyen 4-5 óra alatt teljesen megdermed.
Ízlés szerint citromkarikával, főtt tojással, tormával, kenyérrel fogyasztjuk.




3 megjegyzés:

Szemi írta...

De nagyon szeretem a kocsonyát! És ez itt a képen nagggyon guszta! :)
Épp a napokban beszéltük ismerősökkel,hogy kocsonyát még mindig inkább csak télen főzünk, pedig a hűtőszekrények korában ezt semmi nem indokolja...
Sőt, ha melegek vannak, még jobban is esik az ilyen hűtött kaja!

Blogkonyha írta...

Csodás! Imádom én is. Nem főztem még bele füstölt húst, de legközelebb teszek bele én is. nagyon jól néz ki. Mit nem adnék egy tálért...

Citromhab írta...

Szemi, köszönöm! Igazad van a hűtőszekrény részben megoldja a problémát. Mondjuk 8-10 tányér kocsonyát én nehezen tudnék elhelyezni az enyémben, pedig jó nagy hűtő:-)

Krisz, én még sosem kóstoltam olyan kocsonyát, amiben ne lett volna legalább felerészben füstölt hús, de el tudom képzelni, hogy az is finom lehet:-)