2012. március 23.

Csirkemell sonka



Magunk is készíthetünk otthon sonkát, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk. A házilag készült sonkában, azon túlmenően, hogy tudjuk, mit tartalmaz, az a legjobb, hogy ízlésünknek megfelelően használhatunk különféle zöldségeket és fűszereket.
Idény szerint készülhet paprikával, borsóval, sárgarépával, gombával, stb., ízesíthetjük petrezselyemzölddel, szemes vagy őrölt borssal, fokhagymával vagy mindezekkel vegyesen.

Hozzávalók 20 x 10 cm-es formához

70 dkg csirke- vagy pulykamell
10 dkg vékonyra szeletelt gépsonka
2 dl tejszín
2 tojásfehérje
petrezselyemzöld
1 piros kaliforniai paprika
1 kávéskanál só
fél gerezd fokhagyma pépesítve


Megmossuk és felkockázzuk a csirkemellet, majd a tejszínnel és a tojásfehérjével aprítógépben pépesítjük.
Ha nincs aprítógépünk, nagyobb teljesítményű botmixert is használhatunk.
A húspépbe keverjük a felkockázott paprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, és a fokhagymát.
Ízlés szerint más fűszereket és zöldségféléket is használhatunk.
Vékonyan kikenjük olajjal a formát, majd kibéleljük a gépsonkával.
Belesimítjuk a masszát, visszahajtjuk a gépsonka lelógó széleit, és befedjük olajjal vékonyan megkent alufóliával.
Nagyobb tepsibe helyezzük a formát, amit 2/3 részig megtöltünk vízzel. 170 fokos sütőben 1 órát pároljuk. A párolás végén a formát kiemeljük a tepsiből, valamilyen nehezéket ( pl. 1 kg bontatlan csomagolású liszt, cukor, stb. ) helyezünk a sonka tetejére, és így hűtjük ki.  
Hidegen azonnal szeletelhető, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

19 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Aztamindenit! Elállt a lélegzetem, de csodás! Máris mentem a receptjét! Ebben aztán nincs semmiféle tartósítószer, emulgeáló, ízfokozó és térfogatnövelő szer és semmi E. Szuper!!!

Petra írta...

Ez nagyon jó módszer. Hálás köszönet az ötletért. :)))

Babette írta...

Nagyon klassz! És az ötlet!!! tetszik!

Viki írta...

Miután mi nem nagyon szeretjük a csirkemellet, én is szoktam készíteni belőle sonkát. Nekem eddig az volt vele a problémám, hogy csak kerek sonkaformám volt, és nem lett ilyen szép, mert a sonkaszeleteket nem lehetett normálisn a kerek formában eligazgatni. Most viszont adtál ergy jó ötletet. Gondolom, hogy a szilikonos (kis) kenyér formában is el lehet készíteni.

Citromhab írta...

Krisz, ebben tényleg nincs semmi adalékanyag, leszámítva a gépsonkát, amivel a formát béleltem.

Petra, igazán nincs mit:-)

Babette, köszönöm!

Viki, én is hasonló formában készítettem, csak nem szilikonos hanem teflon volt. Szerintem a kis kenyérforma tökéletes lesz.

Emi írta...

Hogy ez mennyire csodálatos és kívánatos. És ráadásul nem is bonyolult. Azt me csak elképzelni tudom, hogy mennyire finom lehet! Muszály lesz kipróbálnom:)

Vicuska írta...

Nagyon tetszetős!!!!

starfi írta...

nagyszerű recept és tök jó kép! :)

Citromhab írta...

Köszönöm!

Zsiri írta...

Nagyon jó recept, vadászom a felvágott-pótló dolgokat, és ez nagyon tetszik!

Mókus írta...

alufóliába szaloncukorként csomagolva lehet vajon gőzölni? a gépsokna-burok nélkül pesrze. vagy ahhoz lágy a massza?

Gabriella írta...

Óóóó, ez nagyon jó! :)

Citromhab írta...

Zsiri, ebben van egy kis felvágott, amivel ki kell bélelni a formát, de az nem jelentős mennyiség.

Mókus, elég lágy a massza, a párolás végére viszont teljesen megszilárdul. Lehet, működik fóliával is, nem tudom, a kérdés az, vajon leválasztható-e a sonkáról, ha elkészül.

Gabriella, köszönöm!

Viki írta...

Köszi! - legközelebb a hosszúkásat fogom használni, de hogy ez eddig miért nem jutott eszembe ?? ---- csak !!

Névtelen írta...

Kedves Citromhab! lenyűgöző, amiket alkotsz, minden elismerésem a tiéd. a receptek fantasztikusak, már hetek óta próbálgatom őket. a recepttel kapcsolatban lenne egy igen bagatell kérdésem, kérlek, mérsékelten mosolyogj(atok) csak rajta(m). úgy gondolom, teljesen átpárolódik a hús a meghatározott idő alatt, tuti, hogy sehol sem marad nyers, ugye? szívesen elkészíteném, mert nem szeretem a bolti felvágottakat, de várandósként még véletlenül sem szeretnék akárcsak egy kissé nyers húsételt enni. elkészíthetem bátran? köszönettel, c.

Citromhab írta...

Kedves Névtelen, a kérdésed nem bagatell és várandósként teljesen érthető. A megadott idő alatt a hús teljesen átpárolódik. Ha egészen biztosra szeretnél menni, nyugodtan hagyhatod még akár plusz félórát is a gőzben. Mivel nem sütjük, nem kell attól tartani, hogy megég vagy ilyesmi.

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszodat, holnap nekilátok, már izgatottan várom :)
c.

Agi írta...

Haliho.
Kiprobaltam, elsopro siker! Meg ugy is, hogy a tejszint (laktoz) kokusztejjel helyettesitettem. A haz ura ma ezt vitte a szendvicseben, meg a kiskoruak is tettek rajta egy kort. Nagyon koszonom!

Citromhab írta...

Szia! Örülök, hogy ennyire bejött nektek:-)