2012. január 2.

Mini Pavlova karamellizált ananásszal




Mi nagyon szeretjük a karamellizált gyümölcsöket, az ananászt pedig különösen. Önállóan vagy egy gombóc vaníliafagylalttal pillanatok alatt elkészül és igazi ínyencség.
Most mini Pavlovákhoz használtam, mert a fagyasztóban több tojásfehérje is volt, így ezek is elfogytak.
Friss gyümölcsből sokkal finomabb, de ennek híján konzerv ananász is megfelel.

Hozzávalók 6 darabhoz

5 tojásfehérje
1 kávéskanál citromlé
25 dkg porcukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
egy csipet só

1 ananász
3 dkg vaj
4 evőkanál barna cukor


Habverővel, magas fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot, keményítőt és a sót. Addig folytatjuk a habverést, amíg szilárd, borotvahabszerű állagot nem érünk el.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, kanállal 6 egyenlő halmot képezünk.  150-160 fokra melegített sütőben sütjük, amíg meg nem pirulnak a tortácskák. Kihűtjük.
Megtisztítjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk az ananászt. A szeletek közepéből kivágjuk a kemény részt.
Megolvasztjuk a vajat és a cukrot, belerakjuk az ananászkarikákat, úgy, hogy ne fedjék egymást. Többször megfordítva a szeleteket 4-5 perc alatt karamellizáljuk. Akkor jó, ha a szélük elkezd pirulni.
Tányérra szedjük és kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, és egyenlően elosztjuk a 6 tortácska tetején. Egy-egy ananászkarikával ( lehet több is ) díszítjük.

11 megjegyzés:

Hankka írta...

Édességre elvileg rá sem lenne szabad néznem, de ez annyira guszta, hogy rögtön bepuszilnék egyet! :)

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta desszert! És tetszik az új blog képed! BUÉK!

ani írta...

Boldog Új Évet Kívánok ! Nagyon szép a blogod!!

Ditta tortái írta...

Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

Citromhab írta...

Hankka, nagyjából így vagyok én is, de ennek nem tudtam ellenállni:-)

Krisz, Ani, köszönöm! Új év, új ruha:-))

Ditta, köszönjük!!

Szemi írta...

Ez nagyon finom lehet! Bár a pavlova nekem túl édes, de azzal a karamellizált ananásszal nagyon csábítóan néz ki. :)

Citromhab írta...

Szemi, ez nagyon finom és hidd el nem túl édes:-)

Névtelen írta...

Ujonc vagyok a konyhaban. Azt szeretnem kerdezni, hogy fagyasztod le a tojas feherjet, miben tarolod, egyenkent, vagy hogy? Nagyon tetszik a blogod! Koszi

Citromhab írta...

Kedves Névtelen, kis dobozokban szoktam lefagyasztani, hármasával, ötösével. A dobozra mindig ráírom, hogy mennyi tojásfehérjét tartalmaz, mert, ha összefagy, már lehetetlen megszámolni. Kiolvasztás után ugyanúgy használható, mint a friss.

mellissina2 írta...

Ez jobb lehet mint az eperrel!Kipróbálom!!!Jó párosítás.

Citromhab írta...

Mellissina, azt nem mondom, hogy jobb mint eperrel, mert azt a változatot is nagyon szeretem, de alul nem marad az eperrel szemben, az biztos .-)