2011. június 20.

Dunahullám




Meggyszezon idején mindig előkerül ez a süti, aztán máskor nem is készítem. Befőtt meggyel szerintem nem az igazi, friss gyümölccsel viszont nagyon finom.

Hozzávalók: 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
35 dkg liszt
25 dkg olvasztott  vaj
25 dkg cukor
6 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

40 dkg magozott meggy
2 evőkanál cukor
50 ml rum
1 csomag vaníliás cukor

A krémhez
6 dl tej
1,5 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
10 dkg cukor

A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj


A meggyet kimagozzuk, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, meglocsoljuk a rummal és elkeverjük. Egy órát állni hagyjuk, majd lecsurgatjuk róla a levet.
A tésztához a tojásokat, a cukrot és a vajat habverővel összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd csomómentesre keverjük. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk először a sárga tésztát, majd óvatosan a tetejére a kakaósat. Kirakjuk a meggyel, és 200 fokra melegített sütőben sütjük. Tűpróba!
A krémhez a pudingport a tejben felfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Ha szükséges, habverővel homogenizáljuk.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, a krémre simítjuk, és villával hullámosítjuk a felületét.
Ha a csoki megdermedt forró pengéjű késsel szeleteljük.

15 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Citromhab!
Hogy ez milyen gyönyörű, az ízét pedig el tudom képzelni:-)

Citromhab írta...

Köszi, nagyon finom tényleg:-) Régebben nagyon népszerű volt ez a süti, kézről-kézre adtuk a receptjét a kolléganőimmel. Aztán kicsit feledésbe merült, mindig jöttek újabbak és már évente legfeljebb egyszer sütöm.

Praliné Zsuzsi írta...

Meseszép lett! Ezer éve nem ettem, most jól megkívántam!

Tálaló írta...

Ezt el sem hiszem...tegnap kérdezte a húgom ismerem-e ezt a sütit,mert valakitől hallotta mennyire finom.
Én nem ismerem,de már tudok neki egy jó recepttel szolgálni.

Nem hiszek a véletlenekben...de akkor ez hogy lehet.Gondolatolvasó vagy?

Jutka írta...

Gyönyörű lett, gratulálok!

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szép lett! Gratulálok! :) Azt a két középsőt szívesen bevállalnám a reggeli kávém mellé. :))

szepyke írta...

Amikor először csináltam ilyen sütit, a fontosok azt hitték, hogy vettem valahol...:))) Annyira finom, és annyira látványos, csak nekem annyira pepecsnek érződik, hogy ritkán kerül elő sajnos... Pedig nagyon finom! Köszönöm, hogy eszembe juttattad!:)

Liza írta...

Gyönyörű a sütid, régebben én is sokat sütöttem és nagyon finom!

Citromhab írta...

Eri, köszönöm:-)

Tálaló, látod, milyen képességeim vannak?:-))) Mondjuk, eddig én se tudtam róla:-)

Jutka, köszönöm:-)

TücsökBogár, tulajdonképpen tudnék is küldeni, van még belőle, most nem volt olyan kapós a süti, mint egyébként szokott:-)

Szepyke, teljesen igazad van, nagyon mutatós, de tényleg nem az "összedobok valamit" kategória:-)

Liza, köszönöm, úgy látom mindenkinél ugyanaz a helyzet, mint nálam, régebben gyakrabban készült, de ma már ritkábban:-)

családi tűzhely írta...

Nagyon szép darabok:)

Bianka írta...

Még nem ettem, de nagyon finom lehet

Beastie írta...

Megnéztem a receptet s el is akadtam, mert ennyi vaj és tojás sajnos nem volt otthon....meg ez tényleg nem olyan összedobós süti. de hétvégére elkészül, mert nagyon tetszik

Citromhab írta...

Családi tűzhely, köszönöm:-)

Bianka, egy próbát mindenképp megér:-)
Beastie, azért annyira nem macerás, munka nem sok van vele, inkább idő megy vele:-)

Kreatív konyha írta...

Nagyon gyönyörű ez a sütemény!!! Anyukám is gyakran készíti, csinálta már almával is. Jaj, de ennék egy-két szeletet.

Be Sweet :) írta...

Annyira szépek hogy én most fogok nekiállni. :))