Meggyszezon idején mindig előkerül ez a süti, aztán máskor nem is készítem. Befőtt meggyel szerintem nem az igazi, friss gyümölccsel viszont nagyon finom.
Hozzávalók: 24x36 cm-es tepsihez
A tésztához
35 dkg liszt
25 dkg olvasztott vaj
25 dkg cukor
6 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
40 dkg magozott meggy
2 evőkanál cukor
50 ml rum
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez
6 dl tej
1,5 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
10 dkg cukor
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
A meggyet kimagozzuk, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, meglocsoljuk a rummal és elkeverjük. Egy órát állni hagyjuk, majd lecsurgatjuk róla a levet.
A tésztához a tojásokat, a cukrot és a vajat habverővel összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd csomómentesre keverjük. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk először a sárga tésztát, majd óvatosan a tetejére a kakaósat. Kirakjuk a meggyel, és 200 fokra melegített sütőben sütjük. Tűpróba!
A krémhez a pudingport a tejben felfőzzük, kihűtjük. A vajat a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Ha szükséges, habverővel homogenizáljuk.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, a krémre simítjuk, és villával hullámosítjuk a felületét.
Ha a csoki megdermedt forró pengéjű késsel szeleteljük.
15 megjegyzés:
Citromhab!
Hogy ez milyen gyönyörű, az ízét pedig el tudom képzelni:-)
Köszi, nagyon finom tényleg:-) Régebben nagyon népszerű volt ez a süti, kézről-kézre adtuk a receptjét a kolléganőimmel. Aztán kicsit feledésbe merült, mindig jöttek újabbak és már évente legfeljebb egyszer sütöm.
Meseszép lett! Ezer éve nem ettem, most jól megkívántam!
Ezt el sem hiszem...tegnap kérdezte a húgom ismerem-e ezt a sütit,mert valakitől hallotta mennyire finom.
Én nem ismerem,de már tudok neki egy jó recepttel szolgálni.
Nem hiszek a véletlenekben...de akkor ez hogy lehet.Gondolatolvasó vagy?
Gyönyörű lett, gratulálok!
Nagyon szép lett! Gratulálok! :) Azt a két középsőt szívesen bevállalnám a reggeli kávém mellé. :))
Amikor először csináltam ilyen sütit, a fontosok azt hitték, hogy vettem valahol...:))) Annyira finom, és annyira látványos, csak nekem annyira pepecsnek érződik, hogy ritkán kerül elő sajnos... Pedig nagyon finom! Köszönöm, hogy eszembe juttattad!:)
Gyönyörű a sütid, régebben én is sokat sütöttem és nagyon finom!
Eri, köszönöm:-)
Tálaló, látod, milyen képességeim vannak?:-))) Mondjuk, eddig én se tudtam róla:-)
Jutka, köszönöm:-)
TücsökBogár, tulajdonképpen tudnék is küldeni, van még belőle, most nem volt olyan kapós a süti, mint egyébként szokott:-)
Szepyke, teljesen igazad van, nagyon mutatós, de tényleg nem az "összedobok valamit" kategória:-)
Liza, köszönöm, úgy látom mindenkinél ugyanaz a helyzet, mint nálam, régebben gyakrabban készült, de ma már ritkábban:-)
Nagyon szép darabok:)
Még nem ettem, de nagyon finom lehet
Megnéztem a receptet s el is akadtam, mert ennyi vaj és tojás sajnos nem volt otthon....meg ez tényleg nem olyan összedobós süti. de hétvégére elkészül, mert nagyon tetszik
Családi tűzhely, köszönöm:-)
Bianka, egy próbát mindenképp megér:-)
Beastie, azért annyira nem macerás, munka nem sok van vele, inkább idő megy vele:-)
Nagyon gyönyörű ez a sütemény!!! Anyukám is gyakran készíti, csinálta már almával is. Jaj, de ennék egy-két szeletet.
Annyira szépek hogy én most fogok nekiállni. :))
Megjegyzés küldése