2011. május 27.

Eperdzsem kenyérsütőgépben




Tavaly próbáltam ki először a dzsemkészítést kenyérsütőgépben eperrel és őszibarackkal, és az idén is ennél maradtam, nekünk nagyon bejött az így készült dzsem íze, színe és állaga is.


Hozzávalók

1,25 kg eper
35 dkg cukor
1 csomag Dr Oetker Dzsemfix Extra
vanília

Az epret több vízben leöblítjük, és apróra daraboljuk.
Beletöltjük a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáadjuk a cukrot és elindítjuk a JAM programot (géptől függően a program elnevezése változhat), öt perc szünettel egymás után kétszer.
A második program lejárta előtt öt perccel beleszórjuk a dzsemfixet, és vaníliával ízesítjük.
A forró dzsemet alaposan elmosott üvegekbe töltjük, lezárjuk.

21 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon ötletes és guszta !

Mrita írta...

Bizony nagyon guszta és finom!

Kreatív konyha írta...

Ezer köszönet a receptért! Elég jó kenyérsütőgépem van, minden jól sikerül benne, de lekvárral még nem próbálkoztam.

Anazar írta...

Hogy mire jó még a kenyérsütőgép!!

Nelli írta...

Már én is gondolkodtam a lekvár főzésen a gépben, de most, hogy írtad, hogy Neked bevált meg fogom próbálni.

Daisy írta...

Két éve főztem feketeribizli szószt a gépben. Azért szósz, mert nem lett lekvár belőle.
Egy menet alatt és sima cukorral csak szószt csinált. Viszont nagyon finom volt sok desszerthez a házi ribizli öntet.
A dzsemfix eszembe sem jutott, meg a dupla program is jó ötlet.
Azt hiszem, újra megpróbálom.

Citromhab írta...

Éva, Mrita, köszönöm:-)

Mónika, igazán nincs mit:-)

Anazar, igen, elég sok funkciója van:-)

Nelli, én is félve próbáltam ki először, de gondoltam, egy kg gyümölcsöt beáldozok, ha nem is sikerül:-)

Daisy, én is pontosan így jártam első alkalommal, de ezzel a módszerrel aztán tökéletes lett:-))
Forrón még kicsit hígabb, de ha kihűlik, teljesen megszilárdul, a hűtőben tartva meg pláne.

Névtelen írta...

Bocs, remélem nem kritikának veszed, csak én ugyanezekkel a mennyiségekkel dolgozom, viszont egyszerűen egy tiszta fémedényben tényleg csak egy percig forralom a cukorral kevert gyümölcsöt (esetleg kis turmixolás, ha nem aprítottam eleve össze -pl. barackot) aztán kicsi üvegekbe merem és fejre állítom öt percre és szinte leírni hosszabb, mint megcsinálni és évekig is eláll.
Csak lerövidítendő a 2 óra 40 percet. Tényleg csak ezért..

És még annyit, nagyon igényes, szép a blogod, gyakran jövök gyönyörködni.

Köszönöm:)

Citromhab írta...

Kedves Névtelen, dehogy veszem kritikának, amit írsz és tudom, hogy a Te módszereddel is működik, a kenyérsütős projekt előtt én is így készítettem:-)
Ami miatt mégis ennél maradtam, az az, hogy így nagyobb mennyiségű víz párolog el és még sűrűbb lesz a dzsem, anélkül, hogy túlfőznénk, ami különösen eper esetében, hátrányosan befolyásolja a színt és az ízt.
Igazad van, a 2 óra 40 perc valóban hosszúnak tűnhet, de ez nem holt idő, nem kell ott állni felette, nyugodtan lehet addig mást csinálni.
Ha van lehetőséged és persze kedved, javaslom, hogy próbáld ki így is, hátha Neked is tetszeni fog az eredmény.
Ami a blogot illeti, nagyon köszönöm a dicséretet és örülök, hogy tetszik Neked:-)

Andi/cuki írta...

Annyira jó a színe, s ráadásul fincsi lehet. Nekem sincs spájzom, tavaly próbáltam először zselésítő nélkül lekvárt főzni, jó oda is égettem....Azért nem adom fel.:-))

Citromhab írta...

Andi, a sikertelenség csak még elszántabbá tesz bennünket:-))

Ottis írta...

Nagyon, nagyon ötletes, ilyenről eddig nem hallottam :)

elisabeth@foodandthriftfinds írta...

Nagyon sikeres lett az eper dzsemed, és finom a vaniliával.
Gyönyörü a felvétel is!

Csak annyi szeretnék emliteni, hogy a lányom anyósa mikor olaszbol jött ide látogatni, ő inszisztálta hogy a kenyér sütőben csináljuk a dzsemet. Bizony szépen sikerült, csak több időt vett el, és nem beszélve a le ragadt dzsem, elég sokáig kellett áztatni a sütő edényt mire ki lehetett mosni. Ugyanugy könnyü "stainless steel" kis fazékban is, és kevesebb időt igényel.

Citromhab írta...

Ottis, köszönöm:-)

Elisabeth, nekem nem ragadt le egyáltalán, szinte csak el kellett öblíteni az üstöt.

Bianka írta...

Gyönyörűséges micsoda színe van

Foodafok írta...

Nagyon jó ötlet. Megyek megnézem a gépet.

Citromhab írta...

Szinte biztos, hogy van rajta JAM program:-)

Lévai Mariann írta...

az a baj, hogy ha a program lejárta előtt 5 perccel rakom bele a dzsemfixet, akkor már nem keveri össze. legalábbis az enyém nem keverte össze, így elég folyékony lett a végeredmény:(

Citromhab írta...

Mariann, az enyém sem kever már a végén, így fakanalat használtam:-)

Névtelen írta...

Kedves Citromhab!
Nagyon jól hangzik ez a vaníliás eperdzsem... ki fogom próbálni! Nekem is Hauser kenyérsütőm van... tudnál írni több dzsem receptet kenyérsütő géphez?
Üdv: Bius

Citromhab írta...

Bius, teszek majd fel több receptet is kenyérsütőgéphez, ahogy érik sorban a sárgabarack, őszibarack, stb.