2010. november 12.

Birsalma-marcipán bonbon




Megvolt a lehetséges karácsonyi ajándékok egyik főpróbája. Tavaly nagy sikere volt a saját készítésű bonbonoknak, ezt a vonalat az idén is folytatom.

Ehhez a változathoz birsalmát és marcipánt használtam, de a variációk tárháza úgy ízben, mint megjelenésben, végtelen.
A marcipánt magam készítem, Csokoládéimádó-tól tanultam és tényleg nagyon finom.
A birsalma a régebben készített Birsalma sajt-ból származik, ami a fagyasztóban várakozott eddig.

Marcipán készítése

25 ml vízből és 100 g porcukorból szirupot főzünk, amit 100 g nagyon finomra őrölt mandulához adunk. Néhány csepp színtelen mandulaaromával ízesítjük és masszát gyúrunk belőle.
Porcukorral leszórt munkalapon formázzuk.

A bonbonokhoz a marcipánt elnyújtjuk, befedjük birsalma sajttal és kockákra vágjuk.
Vízgőz felett étcsokoládét olvasztunk és bevonjuk a kockákat.
Mivel ajándékba készült "spárgával" is átkötöttem, ami most dr.Oetker dekor toll volt, de citromléből és porcukorból készített cukormázzal is lehet díszíteni.

11 megjegyzés:

gesztenye írta...

Citromhab!
Ez fantasztikus jól néz ki. Pont van itthon birsalma sajtom, nemrég készítettem. Ezt mindenképpen kipróbálom, mert imádok csokit gyártani, tavaly nálam is nagyüzem volt belőle.
gesztenye
(gesztenye.blogol.hu)

Citromhab írta...

Gesztenye, köszönöm. Biztos vagyok benne, hogy Neked is ilyen szépek lesznek, ha elkészíted.

gesztenye írta...

Citromhab!
Ma elkészítettem, de közel sem lettek ilyen szépek :-(
Viszont nagyon finom. Azért készítettem el ilyen sürgősen, mert ahogy magunkat ismerem a birsalma sajt pár nap alatt elfogyott volna és akkor nincs ilyen finom csokim.
Köszi az ötletet!
Volt itthon nekem is ilyen dekor tollam. Most már tudom, hogy még egyszer ilyet nem vennék, elég béna voltam vele, vagy sok ment ki, vagy kihagyott a toll :-)))

Citromhab írta...

Gesztenye, a birsalma sajttal mi is így vagyunk, pillanatok alatt elfogy. A dekortollal én is sokat nyűglődtem, mire rájöttem, hogy a radiátoron meg kell egy kicsit melegíteni, mert megkeményedik benne a cukor állás közben. Ekkor viszont már nagyon jól lehet vele dolgozni. Egyébként én is csak azért vettem meg, mert akciós volt:-)).

Mézigörl írta...

Ezek de helyesek, és biztos isteniek is! :)))

Erinacea írta...

Szia! Nagyon szépek a bonbonjaid, gyönyörű a díszítésük is! Véletlenül nem írtad el a porcukor mennyiségét a marcipánnál egy nullával (100g kell)? Üdv, Erinacea, egy szintén lelkes pralinékészítő.

Citromhab írta...

Erinacea, köszönöm, hogy szóltál, tényleg lemaradt egy 0:-)).Pótoltam.

Erinacea írta...

Nincs mit :)

gesztenye írta...

Citromhab!
Igen rájöttem, hogy melegíteni kell, és egy kis meleg vízbe állítottam, úgy kicsit jobb volt, de nem az igazi :-)

Ritmus írta...

Nagyon csinos bonbonok, ezt megpróbálom én is! Köszi az ötletet!

Foodafok írta...

Nekünk nem kell félni, hogy elfogy a birsalma. Csináltam vagy 30 kg-ot. Rengeteg ételhez adjuk, de lanyhult az iram a fogyasztásban. E recept ötlet alapján, most felgyorsítjuk a birsalmasajt fogyást. Nehogy már rajtunk maradjon a következő őszig.