2019. december 13.

Oliebollen - holland fánk



A hollandok hagyományosan a téli időszakban fogyasztják ezt az isteni finom almás, mazsolás, fahéjas fánkot.
A neve magyarul olajlabdát jelent, ami utal a készítés módjára, azaz, hogy olajban kell sütni.


Hozzávalók

50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
4,5 dl tej
3 dkg cukor
1 nagyobb alma hámozva, reszelve
10 dkg mazsola
10 dkg kandírozott narancshéj
1 narancs reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
0,5 dl rum
csipet só

A sütéshez
bő olaj

A szóráshoz fahéjas porcukor

A mazsolát és a kandírozott narancshéjat egy órán át a rumba áztatjuk.
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, a sót, a fahéjat tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a maradék langyos tejet és jól kikeverjük az egészet.
Beleforgatjuk a reszelt almát és narancshéjat, a rumba áztatott mazsolát és narancshéjat (a rum is megy bele).
Letakarjuk és kb. egy órán át langyos helyen pihentetjük.
Bő, forró olajba két evőkanál segítségével diónyi labdákat szaggatunk a lágy tésztából és aranybarnára sütjük őket.
Tálalás előtt meghintjük fahéjas porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: