2019. november 29.

Mákos narancstorta





Születésnapra készült torta, de teljesen el tudom képzelni a karácsonyi asztalon is.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A mákos piskótalaphoz
3 tojás
11 dkg cukor
6 dkg liszt
6 dkg őrölt mák
késhegynyi sütőpor

A krémhez
50 dkg görög joghurt
4 dl tejszín
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja és leve
15 g zselatin

A narancszseléhez
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl narancslé
1 evőkanál cukor

A díszítéshez
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál cukor
narancsszeletek

A piskótalaphoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a mákot és a sütőport, majd a masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk.
180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A piskótát nem vesszük ki a formából, hanem abban hűtjük ki teljesen.
A krémhez a joghurtot kikeverjük a cukrokkal és a narancshéjjal. A narancslében folyamatosan kevergetve oldódásig forrósítjuk a zselatint (ne forraljuk fel!) és a joghurthoz adjuk.
A tejszínből kemény habot verünk és jól összedolgozzuk a joghurtos résszel.
A piskótára öntjük az egészet és 4-5 órán át hűtjük.
Ezután a narancszseléhez a pudingport felfőzzük a narancslével és azonnal, forrón a torta tetejére simítjuk.
Ha a zselé megszilárdult a díszítésre szánt tejszínt a cukorral keményre felverjük, habzsákba töltjük és habrózsákat nyomunk a tortára.
Végül narancsszeletekkel és kevés mákkal díszítjük.









Nincsenek megjegyzések: