2018. október 14.

Sharlotka - orosz almatorta




A világ legegyszerűbb almatortája néven szép karriert befutott sharlotka valójában egy fahéjas piskóta sok almával, amiből aztán egyenesen következik hogy, tényleg nagyon gyorsan és kevés hozzávalóból állíthatunk elő remek desszertet.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához


4-5 nagyobb méretű, savanykás alma

4 tojás
1 csésze (2,5 dl) cukor
csipetnyi só
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál olaj
1 csésze liszt
fél csomag  (6 g) sütőpor
1 kávéskanál fahéj

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát olajjal vékonyan kikenjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat és a vaníliát és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész, végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
Az almaszeletek háromnegyed részét a forma aljába tesszük, ráöntjük a piskótaalapot, majd a maradék almát a tetejére szórjuk.
Betoljuk a sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Az ugyanezen a néven fut a lengyeleknél is egy süti. Ott tészta, reszelt alma, tojáshab rétegzéssel készítik. Vagy én valami sokadik variánst (v)ettem?

Citromhab írta...

Igén, tényleg van egy hasonló nevű lengyel változat is, ahogyan írod, de az valóban teljesen másképp készül.

Erika írta...

Köszi a receptet, nálunk nagy kedvenc lett 🙂