2015. augusztus 24.

Vadpörkölt krokettgolyóval






Hozzávalók 4 személyre

A pörkölthöz
1 kg szarvas- vagy őzhús (comb, lapocka)
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 paradicsom
1 TV paprika
0,5 dl vörösbor
só 
őrölt fekete bors
2-3 babérlevél
8-10 borókabogyó
1 kávéskanál áfonyalekvár

A kroketthez
80 dkg krumpli (tisztítva mérve)
25 dkg liszt
2 tojás
2 csapott teáskanál só
zsemlemorzsa

A húst felkockázzuk, a hagymát apróra, a zöldségeket pedig nagyobb darabokra vágjuk.
A zsiradékon aranyszínűre pirítjuk a hagymát, rátesszük a paradicsomot és a TV paprikát és pár perc alatt, kevergetve megfonnyasztjuk a zöldségeket. Rászórjuk a pirospaprikát és kevés (fél dl) vízzel felöntjük. Rádobjuk a húst, hozzáadjuk a babérlevelet és a durvára összetört borókabogyót. Sózzuk, az egészet átkeverjük, majd félig lefedve, takaréklángon puhára pároljuk a húst. 
Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort, az áfonyalekvárt, őrölt borssal ízesítjük. Ha szükséges, még sózzuk, végül összeforraljuk.

A kroketthez a krumplit megfőzzük és összetörjük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, majd jól összedolgozzuk az egészet.
Nedves kézzel golyókat formázunk a masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában és forró olajban megsütjük őket.
Az így elkészített krokettet kínáljuk a pörkölt mellé.