2015. május 26.

Sós vizes uborka





Teljesen olyan ízű, és úgy készül, mint a kovászos uborka, csak éppen nem kell az üvegbe tenni semmiféle "kovászt", azaz kenyérszeletet, élesztőt, nyers krumplit, stb.
Az uborka felületén ugyanis természetesen is találhatóak élesztő gomba törzsek, amelyek a legalaposabb mosás ellenére is beindítják a tejsavas erjedést ugyanúgy, mint a savanyított káposzta készítésekor.


Hozzávalók 5 literes üveghez

2,5-3 kg kisebb méretű uborka
egy nagy csokor kapor
2-3 szál torma
víz
minden liter vízre 2 evőkanál só

Az uborkákat alaposan megmossuk, végeiket levágjuk, majd hosszában mindkét, de egymással ellentétes irányban bevágjuk,
Az üveg vagy edény aljára tesszük a kaprot, és belerakosgatjuk az uborkákat és a megtisztított tormát.
Lefedve 3-4 napig érleljük.
Ha elkészült, zárható edénybe rakjuk a savanyúságot, a levet rászűrjük és hűtőben tartjuk.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Forrázni kell? Napon kell érlelni? Éva

Citromhab írta...

Én nem forráztam, a kovászos uborkát sem szoktam soha és nem tettem a tűző napra. Egyébként a lakásban tartva is ugyanúgy és ugyanannyi idő alatt készül el, mint ha kiteszed az udvarra.

Zsuzsa írta...

Egy masik recept szerint az en uborkam tul sos lett. (ket kanal sot irt) Kerdesem mire lehet felhasznalni? Mar feleontottem vizzel megis sos. Tudtok valami receptet amibe bele lehet ne darabolni, mert kulonben finom ropogos csak nagyon sos. K
oszonom!

Citromhab írta...

A vízben áztatás jutott nekem is eszembe, ha ez nem segített, sajnos, nekem sincs jobb ötletem.