2014. október 9.

Louise sütemény





Jó húsz éve kaptam ezt a receptet egy új-zélandi borász hölgytől. Abban az időben sokszor sütöttem, aztán valahogy feledésbe merült. Minap a receptek rendezgetése kapcsán újra a kezembe került és most íme, itt van.
Nagyon egyszerű és finom sütemény, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
33 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
4 tojássárgája
csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál tejföl

1 kis üveg eperlekvár

A habhoz
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
6 dkg kókuszreszelék

A tepsit vékonyan kikenjük vajjal, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és lisztezett munkafelületen tepsi méretű lapot nyújtunk belőle, amit a tepsi aljába terítünk.
Megkenjük eperlekvárral és 10 percre a forró sütőbe toljuk.
Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot és az egészet tovább verjük addig, amíg fényes, szilárd habot nem kapunk.
Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Az elősütött tésztára (lekvárra) egyenletesen elosztva rásimítjuk a kókuszos habot és a süteményt visszatesszük a sütőbe.
További 20-25 percig sütjük, vagy addig, amíg a hab teteje halványan meg nem pirul.
Langyosra hűtve szeleteljük.

7 megjegyzés:

Vanilin írta...

Jól néz ki, biztos finom. :)

Zsangyal írta...

Kedves Citormhab!
Légkeverésre érdemes állítani a sütőt, vagy alsó-felső üzemmódra? Légkeverésen 8 perc alatt megbarnult a hab, de a belső részeken még lágy volt.
Mit tanácsolsz?

Citromhab írta...

Nekem nem légkeveréses a villanysütőm, szóval ehhez nem tudok hozzászólni, sima, alsó sütésen sütöttem ezt a süteményt.

Zizike írta...

Csodafinom :)
Ma ez volt az ebéd utáni süti, és bár a Párom csak a habos - krémes sütiket szereti, mégis már dél óta egy fél tepsivel megevett belőle :)
Köszönöm szépen a szuper receptet! Legközelebb Anyukám házi baracklekvárjával is kipróbálom.

Zsangyal írta...

Köszönöm a válaszod, alsó sütésre állítottam, és így már tökéletesen működött a dolog!

Citromhab írta...

Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett:-))

Mevilla írta...

Hát nálunk sem tartott sokáig :D