2014. október 2.

Tejszínes, csokoládés kalács







Az almás kalács receptje alapján készült kalács. A tej egy részét tejszínre cseréltem, így még foszlósabb és teltebb ízű lett.


Hozzávalók

50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1,7 dl tej
1 dl tejszín
2 dkg vaj
1 tojás
3 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só

5 dkg csokoládélencse

A kenéshez
1 tojássárgája
1 teáskanál tej

Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, végül hozzáöntjük a megkelt élesztőt is. Addig dagasztjuk, amíg sima és fényes nem lesz a tészta felülete. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, és két egyenlő részre osztjuk. Egyenként 3-4 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőlük. Megszórjuk csokilencsével, majd bejgliszerűen feltekerjük őket.
Az így kapott két rudat összefonjuk, olajjal vékonyan kikent formába helyezzük, és konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és lekenjük vele a kalács tetejét. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

1 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Gyönyörű kalács-hullámok! És a belseje! Tökéletes! Perfecto...