2014. július 20.

Habos meggyes sütemény




Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 tojássárgája
8 dkg cukor
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez
70 dkg magozott meggy
7 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéj
2,5 dkg étkezési keményítő
50 ml víz

A habhoz
5 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő


A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd forrástól számított 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk. A keményítőt feloldjuk a hideg vízben, a meggyhez öntjük és az egészet kevergetve besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit vajjal kikenjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és a tepsi aljába terítjük. Villával megszurkáljuk a tésztát és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ezalatt elkészítjük a habot. Nagyobb méretű lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tűzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gőzre. A tojásfehérjét fémből készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tűzhelyen lévő lábosra (gőzre) téve folytatjuk a habverést 6-8 percig.
Az időközben megsült tészta tetejére kanalazzuk a meggyet, erre pedig a rásimítjuk a habot.
A sütő hőmérsékletét 120 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.
Langyosra hűtjük és vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.

4 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon mutatós sütemény! Kár, hogy már nincs meggy....

Citromhab írta...

Köszönöm! Nem gond, ez a süti fagyasztott meggyből is készíthető:-)

Helga Lovenyak írta...

Egyik nagy kedvencem!!! Istenien néz ki!!! Eddig úgy ismertem, hogy csak a sima "nyers" meggyel szórom meg a félig sült tésztát, és úgy szintén "nyers" habbal vissza a sütőbe... De most kipróbálom ezt a verziót! Egy buta kérdés: a meggyet levével együtt sűríted be?

Citromhab írta...

Köszönöm!
Én szeretem a habos sütiknél a habot gőz felett "előkészíteni", így sokal stabilabb, sütés közben nem esik össze, és már csak pár percre kell visszatolni a sütőbe.
Igen, a meggyet a levével sűrítem, ha mirelit meggyet használok, akkor fagyosan teszem a lábosba és az így képződött levet sem öntöm le.