2014. július 30.
Szilvadzsem
Korai érésű szilvából készült dzsem. A színe és az állaga természetesen nem olyan, mint a késői fajtákból származó lekvároké, de ízre ugyanolyan finom.
Hozzávalók 10 db 540 ml-es befőttesüveghez
5 kg érett szilva, mag nélkül mérve
1,3 kg cukor
1 teáskanál fahéj
4 csomag Dr.Oetker 2:1 zselésítő
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.
Lemérjük a gyümölcsöt és 1,2 kilogrammonként 30 dkg cukrot adunk hozzá. Ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal ízesítjük, de ez elmaradhat.
Időnként megkeverve felforraljuk, majd forrástól számított bő egy órán át lassú tűzön főzzük.
Akkor jó, ha a héja is teljesen megpuhul. Belekeverjük a zselésítőt (apránként adagolva), felforraljuk és 3-4 percig még főzzük.
A kész dzsemet forrón csírátlanított üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
aha! Most már értem, az enyém miért lett folyós.Előtte az az egy óra főzés hiányzott neki. Viszont, a kevés főzés miatt a színe, az íze, az illata teljesen megmaradt.Mintha friss szilvát ennénk.Ja, és bőre, hát az nem főtt meg...
Annalíz, a héja miatt kell az egy óra főzés, mert ahogy te is írod, különben kemény marad. Az íze és az illata így is megmarad, a színe pedig a főzés során csak még mélyebb lesz.
Megjegyzés küldése