2014. február 9.

Rákóczi túrós sütemény





A blogon már szereplő Rákóczi túrós sütemény a család kívánságára most vastagabb habréteggel.

Hozzávalók 36 x 24 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojássárgája
1/4 csomag sütőpor
csipet só

A töltelékhez
75 dkg túró
15 dkg cukor
3 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara

sárgabaracklekvár

A habhoz
10 tojásfehérje
40 dkg porcukor
4 dkg étkezési keményítő

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük.
A töltelék hozzávalóit elkeverjük.
180 fokos sütőbe toljuk a tésztát és 7-8 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből, megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rásimítjuk a túrót.
Visszatesszük a sütőbe és további 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ezalatt elkészítjük a habot.
Nagyobb méretű lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tűzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gőzre. A tojásfehérjét fémből készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tűzhelyen lévő lábosra (gőzre) téve folytatjuk a habverést 6-8 percig.
Egyenletesen a túró tetejére halmozzuk a habot, a sütő hőmérsékletét 100 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.
Langyosra hűtjük, tetejét megszórjuk porcukorral és vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.





14 megjegyzés:

Hankka írta...

Gyönyörű! :) A férjem éppen így szereti, jó sok habbal! :)

Any írta...

Meravigliosa! Brava!

Nelli írta...

Olyan szépek, ahogy sorakoznak itt a tálcán :-)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki. Ma nálunk is ez a sütemény készült. :D

Citromhab írta...

Köszönöm szépen! Az egyik legnépszerűbb és leggyakoribb süti nálunk, de ahogy látom, másoknál is:-)

Blogkonyha írta...

Micsoda habkorona! Nekem sosem ilyen magas. De ahogy olvasom nem is 10 tojáshabból szoktam csinálni... Mesés!!!

Cukorsüvegfenyő írta...

Nagyon szép lett!!!!!Nekem a habbal van gondom , mindig....

tücsi írta...

Jujjjj ez annyira jól néz ki.......
a kedvenc sütim!!!!!!!:-))

Zita írta...

Nem vagyok gyakorlott háziasszony, de ez még nekem is sikerült és mennyei! Más receptekkel kemény lett a tészta, összeesett a hab.... Nagyon köszönöm ezt a nagyszerű receptet! :-)

Citromhab írta...

Zita, nagyon szívesen és örülök, hogy ízlett:-)

Unknown írta...

Igaz a tésztát nem így készítettem,de minden mást igen,imádjuk! :)

Unknown írta...

Ez nem citrom hab! Habhoz valók között sincs felsorolva a citrom ! Ez egy sima édes hab !

Citromhab írta...

Kedves Anikó, a rákóczi túrós sütemény habjába nem kell citrom.

klepcsa írta...

Nekem sajnos mindig összeesik a hab sütéskor! Valamit rosszul csinálok! De mit vajon? ezért már nem is próbálkozok vele , pedig a család szereti, szeretné a saját készítésüt fogyasztani. Így marad a vásárolt süti, néha, néha!