Hozzávalók 36 x 24 cm-es tepsihez
A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojássárgája
1/4 csomag sütőpor
csipet só
A töltelékhez
75 dkg túró
15 dkg cukor
3 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara
sárgabaracklekvár
A habhoz
10 tojásfehérje
40 dkg porcukor
4 dkg étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük.
A töltelék hozzávalóit elkeverjük.
180 fokos sütőbe toljuk a tésztát és 7-8 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből, megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rásimítjuk a túrót.
Visszatesszük a sütőbe és további 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ezalatt elkészítjük a habot.
Nagyobb méretű lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tűzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gőzre. A tojásfehérjét fémből készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tűzhelyen lévő lábosra (gőzre) téve folytatjuk a habverést 6-8 percig.
Egyenletesen a túró tetejére halmozzuk a habot, a sütő hőmérsékletét 100 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.
Langyosra hűtjük, tetejét megszórjuk porcukorral és vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.
14 megjegyzés:
Gyönyörű! :) A férjem éppen így szereti, jó sok habbal! :)
Meravigliosa! Brava!
Olyan szépek, ahogy sorakoznak itt a tálcán :-)
Nagyon jól néz ki. Ma nálunk is ez a sütemény készült. :D
Köszönöm szépen! Az egyik legnépszerűbb és leggyakoribb süti nálunk, de ahogy látom, másoknál is:-)
Micsoda habkorona! Nekem sosem ilyen magas. De ahogy olvasom nem is 10 tojáshabból szoktam csinálni... Mesés!!!
Nagyon szép lett!!!!!Nekem a habbal van gondom , mindig....
Jujjjj ez annyira jól néz ki.......
a kedvenc sütim!!!!!!!:-))
Nem vagyok gyakorlott háziasszony, de ez még nekem is sikerült és mennyei! Más receptekkel kemény lett a tészta, összeesett a hab.... Nagyon köszönöm ezt a nagyszerű receptet! :-)
Zita, nagyon szívesen és örülök, hogy ízlett:-)
Igaz a tésztát nem így készítettem,de minden mást igen,imádjuk! :)
Ez nem citrom hab! Habhoz valók között sincs felsorolva a citrom ! Ez egy sima édes hab !
Kedves Anikó, a rákóczi túrós sütemény habjába nem kell citrom.
Nekem sajnos mindig összeesik a hab sütéskor! Valamit rosszul csinálok! De mit vajon? ezért már nem is próbálkozok vele , pedig a család szereti, szeretné a saját készítésüt fogyasztani. Így marad a vásárolt süti, néha, néha!
Megjegyzés küldése